Radar · Djurrätt

Oro för att djurskyddsfrågor kommer i skymundan

Minkfarmarna är en het fråga som behöver tas itu med från politiskt håll den närmaste tiden, menar Djurens rätt.

När Stefan Löfven presenterade den nya regeringen i fredags var den enda egentliga förändringen att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) inte var kvar. Alla hennes uppdrag – inklusive djurskyddsfrågor – hamnar nu på näringsministerns bord, något som oroar Djurens Rätt.

– Det är oroväckande att en befintlig minister som redan har många uppdrag i sin portfölj nu även ska axla landsbygdsministerns uppdrag. Men jag utgår ifrån att detta inte leder till att djurfrågorna hamnar ännu längre ned på dagordningen. Det kommer vi inte acceptera, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Jennie Nilsson (S) avgick självmant inför statsministeromröstningen, för att återta sin riksdagsplats och kunna rösta på Stefan Löfven, detta då hennes ersättare varit sjukskriven en längre tid och sågs som ett ”osäkert kort” inför omröstningen.

Men när den nya regeringen presenterades i fredags så blev ingen ny landsbygdsminister utsedd. De uppdrag som Jennie Nilsson har haft föll istället på näringsminister Ibrahim Baylan (S). Under pressträffen lovade Stefan Löfven att Landsbygdministerns frågor inte kommer att få mindre fokus, men varken han eller Baylan nämnde djurskyddsfrågorna, utan lyfte istället upp skogspolitiken och jordbrukspolitiken.

Vill se prioritering på djuren

Den senaste tiden har frågor som strandskydd och skogspolitiken blivit högaktuella, då det är frågor där Centerpartiet och Miljöpartiet har radikalt olika åsikter och där regeringen måste komma fram till någon form av kompromiss.

Djurens rätt hade gärna sett en renodlad djurskyddsminister med djuren som tydlig prioritering.

– Det är inte hållbart att djurens intressen fortsätter ställas mot de ekonomiska. Det finns många brådskande frågor som regeringen behöver ta tag i, bland annat en avveckling av minkfarmningen och översyn av inspektioner på slakterier så att vi slipper se fler skandaler, konstaterar Camilla Bergvall i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV