Radar · Miljö

Glaciärer i Jämtland på väg att smälta bort

Glaciärerna i Jämtland är på att smälta bort.

Om 30 år kommer Sveriges sydligaste glaciär, Sylglaciären i Jämtland, mer eller mindre ha försvunnit. Det förutspår professor Gunhild Rosqvist, rapporterar SVT Jämtland. ”Det ser ganska mörkt ut”, säger hon.

Glaciärerna världen över smälter. Inget undantag gäller för Helgas och Sylglaciären i Jämtlands län. Att ismassan minskat drastiskt de senaste 100 åren är ingen nyhet – men smältningen sker i raskare takt än man trott tidigare, visar färska rapporter. Glaciärerna har minskat med 40 procent, mot 30 som man befarat innan.

– De sista fem åren har det blivit väldigt påtagligt, säger professorn och glaciärforskaren Gunhild Rosqvist, till SVT.

– Om 30 år jag tveksam till om det finns mycket mer än små, små rester kvar. De är ju otroligt vackra fjällsmycken, men det allvarliga är att glaciärer i hela världen smälter, fortsätter hon, och påpekar att många människor världen över är beroende av glaciärer för att få sitt färskvatten. 

De varma sommarmånaderna är den bidragande orsaken till avsmältningen, vilket gör att hela fjällmiljön påverkas. 

Glaciärerna är känsliga för sommartemperaturer. Rubbas balansen mellan snömängden som faller vintertid och hur mycket som smälter bort sommartid, då spricker budgeten.

Även om det skulle komma mycket snö är det inte mycket till hjälp för Helgas glaciär.

– Vi har ju haft väldigt mycket varma somrar på sistone, så det ser ganska mörkt ut framledes också, säger Gunhild Rosqvist som bevakat landets glaciärer, bland annat som föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Nu genomförs ett pilotprojekt på Helags glaciär för att dämpa smältingsprocessen genom att placera ut stora täckdukar. Tidigare försök har gjorts i alperna, men det är första gången det genomförs i Sverige. 

– Det är ett fint försök, men man kan inte rädda alla glaciärerna på det sättet. Men det får effekt, säger Gunhild Rosqvist.

Glaciologen Erik Huss, som var med och baxade de stora täckdukarna över fjället och upp till glaciärens topp, är ändå försiktigt hoppfull.

– Om vi kan minska en meter smältning är det helt fantastiskt.