Radar · Utrikes

Domstol sätter punkt för jordanskt palatsdrama

Bassem Awadallah lämnar domstolen i bil, sedan rättegången mot honom inletts den 21 juni i Amman i Jordanien.

Palatsintrigerna blottade en spricka i kungafamiljen i Jordanien. Nu väntar domen mot två män som anklagas för att ha varit delaktiga i planerna på att avsätta kungen och ersätta honom med hans halvbror.

Splittringar inom den vanligtvis diskreta jordanska kungafamiljen når sällan allmänhetens ögon och öron. Men i april briserade en bomb som avslöjade osämjan mellan kung Abdullah och hans halvbror Hamza – då den senare sattes i palatsarrest.

Rykten om ett avvärjt kuppförsök florerade och naggade bilden av Jordanien som en stabil oas i en konfliktdrabbad region. Längst fram i strålkastarljuset stod Hamza, som anklagades för att i samröre med såväl inhemska som utländska aktörer vilja destabilisera Jordanien.

Kritiserar kungen

Den 41-årige prinsen har varit en högljudd kritiker av det han menar är korruption, nepotism och ett auktoritärt styre i det mäktiga kungahusets ledarskikt. Vissa ser därför prinsen som en man som framför allt kämpar för vanliga jordaniers sak och som ett offer för halvbroderns allt större intolerans för misshagliga röster.

Men källor nära palatset menar att Hamza snarare är besatt av tronen och aldrig har kommit över att han själv inte blev kung. Han var kung Husseins favoritson, men var för ung för att ta över tronen 1999 och Abdullah utsågs i stället till efterträdare. Det var dock den döende kungens önskan att Hamza skulle bli kronprins, men 2004 berövade Abdullah honom titeln och gav den till sin son.

– Det sägs att Hamza har träffat företrädare för olika klaner och opposition som är missnöjda med ekonomin, har hovexperten Roger Lundgren sagt till TT.

– Men jag tror att det ligger mycket mer bakom konflikten. Det finns sår som går tillbaka flera årtionden. Det här är ett familjegräl som utspelats för öppen ridå.

Efter några dagar i husarrest skrev dock Hamza under ett brev där han svor trohet till sin halvbror och kung Abdullah förklarade krisen över.

Sedan krisen förklarats över såg Jordaniens kung Abdullah (i mitten) till att synas tillsammansmed sin halvbror Hamza (andra från vänster) i offentligheten
Sedan krisen förklarats över såg Jordaniens kung Abdullah (i mitten) till att synas tillsammansmed sin halvbror Hamza (andra från vänster) i offentligheten. De besökte då kung Husseins grav den 11 april. Foto: Jordanska hovet/AP/TT

Anklagas för medhjälp

I och med lojalitetsförklaringen undgick Hamza åtal. Men Hassan bin Zaid, avlägsen släkting till kungen, och Bassem Awadallah, tidigare chef för hovstaterna, har ställts inför rätta. De anklagas för att ha konspirerat med Hamza för att avsätta Abdullah och göra den tidigare kronprinsen till kung.

”Prins Hamza var fast besluten att tillfredsställa sin personliga ambition att styra, i strid med konstitutionen och hashemitisk sed. För att lyckas försökte han utnyttja befolkningens oro och problem och hetsa till uppror och frustration i samhället”, står det i åtalet.
Dom väntas

Bassem Awadallah och Hassan bin Zaid riskerar upp till 20 års fängelse, men nekar till brott. Dom väntas på måndagen. Försvarssidan har begärt att Hamza ska framträda som vittne under rättegången, men det har avvisats av domstolen.

Myndigheterna hävdar att rättegången ändå har varit rättvis medan juridiska experter har ifrågasatt dess legitimitet – eftersom mannen som står i centrum i fallet överhuvudtaget inte har varit på plats.

Awadallah och bin Zaid är de mest seniora medlemmarna av etablissemanget att ställas inför jordansk säkerhetsdomstol, en instans som vanligtvis hanterar militärer och knarkbrottslingar. Människorättsaktivister menar att domstolen inte når upp till den standard som krävs för att rättegången ska vara fri och rättvis.

Stängda dörrar

Åtalet bygger på röstmeddelanden som har samlats in av underrättelsetjänsten och som påstås bevisa att Hamza väntade på rätt ögonblick att agera. Myndigheterna hävdar att de lyckades kväsa ett kuppförsök i sin linda medan advokater har sagt att det inte finns några bevis för att någon komplott planerades med hjälp av medbrottslingar inom säkerhetsstyrkorna.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar sedan myndigheterna sagt att offentliga förhandlingar skulle kunna äventyra rikets säkerhet.

Fakta: Två prinsar med samma pappa

• Abdullah och Hamza tillhör två olika grenar av den framlidne kung Husseins familj i Jordanien.

• Abdullah föddes 1962 som son till Husseins andra fru, prinsessan Muna. Hamza föddes 1980 som son till Husseins fjärde och sista fru, drottning Noor.
• Abdullah och Hamza har växt upp under liknande förhållanden. Båda har utbildats vid elituniversitet i Storbritannien och USA samt vid militärskolor.
• I sin ungdom ansågs Hamza vara mer akademisk – han tog examen från Harvard 2006 – och sågs länge som den trolige tronarvingen. Abdullah utsågs till Husseins efterträdare bara två veckor före kungens död i cancer. Innan dess såg det ut som om Abdullah skulle satsa på en karriär inom det militära.
• De senaste åren tycks prins Hamza ha velat stärka sitt inflytande. 2018 kritiserade han regeringen offentligt och krävde tuffare tag mot korruption.
Källa: The New York Times