Radar · Miljö

Akut situation för gäddan i Östersjön – orsaken är storskaligt fiske

Det storskaliga kommersiella fisket är huvudorsaken till Gäddans akuta situation i Östersjön.

Situation är akut för gäddan längs med delar av Östersjökusten uppger länsstyrelserna i Stockholm och Östergötland, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Östergötland, säger att huvudorsaken till gäddans situation att det storskaliga kommersiella fisket till havs rubbat balansen i Östersjön.

Där det storskaliga fisket till havs bland annat tvingar gråsälen att söka sig längre och längre in i skärgården för att hitta föda. För att få tillbaka ett normalt bestånd i skärgården måste vi, enligt Jörgen Dahlin, ”minska det storskaliga polariska rovfisket efter sill och strömming”

Men även att ökningen av, skarv, sportfiske och spigg är orsaker till gäddans tillbakagång.

– Min bedömning är att gäddan borde vara rödlistad i skärgårdsområdena. Så akut är läget, är min bedömning, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm, till Sveriges Radio.

Gäddan har helt försvunnit på vissa håll i ytter- och mellanskärgården, och där de finns har de minskat i storlek.

Mellan Östhammar i Uppland och Östergötlands gräns mot Kalmar län har provfiskningar som gjorts visat att av 2 000 bokförda gäddor var endast 0,5 procent över 100 centimeter, vilket är gränsen då länsstyrelsen räknar gäddan som stor. Där andelen stora gäddor egentligen bör ligga mellan fem och tio procent, enligt Henrik C Andersson.