Radar · Djurrätt

Vill stoppa fler djurförsök i Nederländerna

1 200 minigrisar kommer att användas i djurförsökscentret om expansionen godkänns.

Hundar, katter, minigrisar och råttor används redan i mer än 50 000 djurförsök per år i det holländska testcentret. Nu vill centret i staden Den Bosch utöka ännu mer. Organisationen Animal rights överklagar planerna och uppmanar alla att protestera.

– Charles River har redan licens att utföra inte mindre än 265 850 djurförsök på fem år på hundar, katter, kaniner, råttor, minigrisar och andra djur. Expansionen tillför 122 300 djurförsök. Det är oacceptabelt och föråldrat, säger Erwin Vermeulen, kampanjchef på Animal Rights, i ett uttalande.

Charles River utför testerna för läkemedels- och (agro)kemisk industri. Inget djur lämnar laboratoriet levande. 
– Hundar, kaniner och marsvin ges höga doser av giftiga ämnen för att bestämma den dos där reaktioner som kräkningar, kramper och allvarliga skador på organ som lever, njurar och lungor kan uppstå, säger Erwin Vermeulen.

Omoderna försök

Han påpekar att djurförsöken utförs enligt europeiska regler från 1960-talet som är grymma och omoderna. Vermeulen konstaterar också att antalet djurförsök i Nederländerna ökar, medan regeringen faktiskt har förbundit sig att gå över till djurfri forskning.

En beagle som utsätts för experiment
En beagle som utsätts för experiment. Foto: Animal rights

Charles river har laboratorier där djurförsök utförs i 18 länder, även i vårt grannland Finland.

sidan för det finska testcentret står det bland annat att Charles River jobbar med upptäckt och utveckling av nya terapier och behandlingar för sjukdomar i centrala nervsystemet och perifera nervsystem, genom både in vivo och in vitro-studier. Det betyder att man både gör djurförsök och använder andra metoder.

Testcentret är anpassat för att hantera studier med stora volymer av små djur.

Här kan man skriva på en protestlista mot planerna.

Miljontals djur

Mellan 50 och mer än 100 miljoner djur per år används i djurförsök varje år i världen. 
Inom EU används strax under 10 miljoner djur per år. 
I Sverige används 250 000 – 350 000 djur per år med samma definition (“EU:s definition”). Varje djur räknas bara en gång i statistiken, även om det används under flera år.
I Sverige används även cirka 5 miljoner fiskar i provfiske per år. 
Källa: Forskning utan djurförsök