Zoom · Analys

USA: Stormningen av kongressen sågs som en seger

Det amerikanska folkets självbild tog en rejäl smäll när upprorsmakare stormade Kapitolium huset där senaten och representanthuset finns.

Efter stormningen av Kapitolium i förra veckan har USA befunnit sig i ett chocktillstånd. Jerker Jansson tycker sig se tecken på att landet håller på att vakna till. Men många upprorsmakare såg det också som en seger.

Det har varit ett trevande dygn i USA. På den politiska arenan var det enda som egentligen hände under måndagen att Demokraterna i representanthuset arbetade vidare på att ställa Trump inför riksrätt igen. Det är en dryg vecka kvar tills dess att Biden tar över som president och det är osannolikt att hjulen hinner snurra så snabbt att man kan stoppa Trump innan Biden svärs in, men det är framförallt ett sätt att sätta tryck på Republikanerna att agera. Antingen genom att tvinga Trump att avgå eller med hjälp av 25:e tillägget till konstitutionen.

Det verkar som om insikten om hur allvarlig attacken på Kapitolium och därigenom den amerikanska demokratin var börjar växa fram i allt bredare lager av det amerikanska samhället. Det är ännu svårt att veta vad som egentligen hände, men tecknen på att stormningen inte bara var ett uttryck för tillfälliga känslor blir allt fler. Ledamoten i representanthuset Jim Clayburn (D) har sagt i flera intervjuer att han tycker att det finns anledning att tro att det fanns människor på insidan som hjälpte till.

En del har identifierats som fd militärer

I ett inslag i CBSN berättar en historieprofessor som specialiserat sig på revolutioner och uppror som var på plats under stormningen om sina iakttagelser. Journalisterna som intervjuar honom är mycket försiktiga i sina egna uttalanden, men uppmuntrar honom att berätta att han hade en stark känsla av att det var alldeles för lite poliser på plats. Professorn berättar också om hur öppet upprorsmakarna talade om förvånansvärt våldsamma ämnen. Om att döda andra människor. Det fanns en skrämmande överenskommelse om att det man gjorde var rätt och riktigt.

I en annan video från samma tevebolag intervjuas en person som har ägnat sig åt att identifiera flera av upprorsmakarna. En hel del av dem gjorde inga som helst försök att dölja sina ansikten, andra bar mask eller hade maskerat sig på andra sätt. Man har ändå lyckats identifiera ett antal av dem, bland annat genom att samarbeta över nätet. Framförallt har man lyckats identifiera olika märken och symboler från militära förband och har den vägen kunnat identifiera människor som varit eller är militärer.

Inte bara outbildade bonnläppar

Det är omöjligt att veta om det hela var ett allvarligt menat kuppförsök, allt är just nu mest spekulationer och lösryckta berättelser, men det som fascinerar mej just nu är hur dessa människor agerade utan några som helst tecken på självbevarelsedrift. Som om att det inte fanns någon som helst risk för att de skulle misslyckas.

Många pekar på den militära utrustning som vissa upprorsmakare hade med sig och på de buntband som figurerar i filmer och på bilder som bevis för att det skulle handla om en långt gången plan på en våldsam kupp och att det låg bakom självsäkerheten hos många som stormade. Än så länge gäller det att vara försiktig med sådana slutsatser, men jag vet inte om förklaringen att de skulle ha varit så hjärntvättade av Trumps propaganda att de inte fattade vad de sysslade med håller hela vägen. Eller att de skulle handla om en ointelligent pöbel som löpte amok likt en flock elefanter i panik.

De båda videorna från CBSN ger tillsammans en bild av att dem som stormade Kapitolium knappast var ett gäng outbildade bonnläppar. Där fanns högskolestudenter och officerare, poliser och andra människor ur medelklassen. Historieprofessorn berättar om hur grupper av högst genomsnittliga amerikaner firade segern efteråt på baren och pubar. Också efter att allt lugnat ner sig någorlunda och upprorsmakarna kunde se sig själva på teve såg de det som hände som en seger.

Det fattas pusselbitar. Stora pusselbitar. Men allteftersom chocken börjat släppa kommer vi att få se dem. Det är jag övertygad om. Det spelar ingen roll vilka drivkrafter enskilda politiker har. Det som har hänt är för allvarligt för att sopas under mattan. Inte minst kommer USA att få kämpa hårdare än någonsin med att återupprätta sitt internationella anseende om de inte försvarar sin demokrati här och nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV