Radar · Utrikes

Tyskland slår till mot Darknet – stänger ner största handelsplatsen

Tyska myndigheter har stängt ner den största handelsplatsen på Darknet.

Tyska myndigheter har stängt ner den största illegala handelsplatsen på Darknet, där det ska ha skett en omfattande försäljning av bland annat droger, anonyma SIM-kort och stulna kreditkort. En person har gripits i samband med tillslaget.

Darknet är en krypterad del av internet som endast går att nå med en speciell typ av programvara. IP-adresserna på Darknet anonymiseras och användarna blir på så sätt svåra att spåra, vilket har gjort det till en populär plats för försäljning av bland annat illegala produkter.

Med hjälp av myndigheter och polis i flera länder, bland annat Danmark, Ukraina, Storbritannien och Moldavien, har tyska myndigheter nu slagit till mot den största handelsplatsen på Darknet, som kallas för Darkmarket.

Sajten, med ungefär en halv miljon användare och över 2000 säljare som sålde droger, anonyma SIM-kort, förfalskade pengar, stulna kreditkort och skadlig mjukvara, stängdes enligt åklagarmyndigheten i den tyska staden Koblenz ner på måndagen, uppger Svt.

En gripen - misstänks ligga bakom

En person har gripits av den tyska polisen misstänkt för att ligga bakom marknadsplatsen, men personen ska enligt åklagarna ha vägrat att lämna någon information till utredarna.

Utredarna har enligt nyhetsbyrån AP under utredningen gått igenom drygt 320 000 transaktioner med kryptovalutor som Bitcoin och Monero till ett värde av 140 miljoner euro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV