Radar · Morgonkollen

Twitter spärrar 70 000 konton efter stormningen

Tusentals konton med koppling till konspirationsrörelsen Qanon har blockerats på Twitter sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Twitter har stängt av över 70 000 användarkonton med koppling till konspirationsrörelsen Qanon sedan det våldsamma intrånget i USA:s kongress förra veckan, meddelar bolaget. Även Facebook och Amazon tar bort budskap med koppling till stormningen.

”Sedan i fredags har över 70 000 konton tagits bort som ett resultat av våra ansträngningar, där det i många fall är en enskild individ som driver ett flertal konton”, skriver Twitter i ett blogginlägg.

De blockade användarkontona spred enligt Twitter omfattande skadligt innehåll associerat med Qanon-rörelsen. Sociala medier-jätten började sitt arbete med att identifiera och stänga av dessa konton strax efter att bolaget permanent portat USA:s president Donald Trump från sajten, med hänvisning till att hans inlägg uppviglade till våld.

Den konspiratoriska rörelsen Qanon hävdar att Trump utkämpar ett hemligt krig mot en global liberal kult av satanistpedofiler, som styr världen.

Tar bort "stoppa stölden"

Facebook har samtidigt meddelat att bolaget kommer att ta bort allt innehåll som innehåller frasen ”stop the steal”, ”stoppa stölden”, som refererar till Trumps envisa påståenden om att han har bestulits på segern i presidentvalet, vilket är felaktigt.

Även Facebook har på obestämd tid stängt av Trump från plattformen.
Sociala medier-jätten skriver i ett blogginlägg att de kommande två veckorna kommer att behandlas som ”en stor medborgerlig händelse” och att bolaget därför kommer att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra desinformation och spridning av innehåll som kan uppvigla till mer våld.

Produkter tas bort

Även it-jätten Amazon sällar sig till it-bolagen som rensar på sina sajter efter kongresstormningen.

Världens största nätbutik säger att man arbetar med att plocka bort alla Qanon-relaterade produkter, eftersom de anses vara kränkande och olämpliga. Dagarna efter stormningen av Kapitolium, i vilken sammanlagt fem personer dödades, uppmärksammades det att kläder med Qanon-märken och böcker med Qanon-budskap såldes på Amazon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV