Radar · Utrikes

Trump om riksrätt: Farligt för USA

USA:s president Donald Trump på tisdagen.

Riksrätt vore farligt för USA, säger president Donald Trump i ett första uttalande efter stormningen av kongressen den 6 januari, och sedan riksrättsåtalet mot honom började förberedas. Han förnekar allt ansvar för våldet som skakat USA och världen.

Enligt Trump orsakar processen ”enorm vrede”. Samtidigt tar han avstånd från våldsamheter, rapporterar CNBC.

– Jag vill inte ha något våld, säger presidenten i samband med att han lämnade Vita huset för att besöka muren i Alamo i Texas, vid gränsen mot Mexiko, skriver Reuters.

– Den här riksrätten orsakar enorm vrede, och de (Demokraterna) gör detta, och det är verkligen en fruktansvärd sak de håller på med.

Enligt Trump är riksrättsförberedelserna mot honom, för misstanke om anstiftan till upplopp, en fortsättning på den ”häxjakt” han ansett sig utsatt för, skriver Reuters.

Slår mot it-bolag

Trump förnekar allt ansvar för den attack mot kongressen som hans anhängare utförde. Stormningen föregicks av ett tal presidenten höll utanför Vita huset där han uppmanade demonstranterna att gå till Kapitolium och ”visa styrka”.

– Om man läser mitt tal . . . vad jag sade var totalt passande, sade Trump när han tillfrågades om sitt personliga ansvar för det inträffade.

Han fördömer dock inte attacken mot Kapitolium.

Presidenten, som stängts av från sociala medier som Twitter och Facebook på grund av uttalanden inför och efter stormningen, anser att it-jättarna har begått ett ”fruktansvärt misstag”.

– Det leder till stora problem och en stor fara. Stort misstag. De (it-jättarna) borde inte göra detta, säger Trump enligt CNBC.

– Men det sker alltid ett motdrag när de gör så här. Jag har aldrig bevittnat en sådan vrede som jag ser just nu, och det är fruktansvärt.

Pence sluter upp

Vicepresident Mike Pence ser inte ut att följa Demokraternas krav på att avsätta sin chef genom att åberopa konstitutionens 25:e tillägg. Tillägget möjliggör att presidenten kan avsättas om denne är oförmögen att sköta sitt ämbete.

Pence och Trump har haft ett möte på presidentens kontor i Vita huset, i deras första möte sedan den 6 januari, och har nu valt att visa upp en enad front.

– De hade ett bra samtal, säger en regeringsföreträdare.

De har än så länge inte gjort något gemensamt uttalande efter den våldsamma stormningen av Kapitolium, och kongressens formella godkännande av demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet.

Fakta: Hot om riksrätt kommande dagarna

En omröstning om att inleda riksrättsprocessen är planerad att ske den 13 januari – om Trump inte innan dess avsatts av sin egen regering.

Minst 218 ledamöter i representanthuset ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, enligt Politico, vilket är tillräckligt för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Riksrättsrättegången sker i senaten, som åtminstone under en vecka till fortsatt kontrolleras av Republikanerna. Senaten har dessutom just nu uppehåll i sitt arbete och samlas åter 19 januari, dagen innan Biden ska sväras in som president.

För att Trump ska fällas i riksrättsåtalet krävs två tredjedelar av rösterna i senaten, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot presidenten.

Källa: Reuters