Radar · Utrikes

Facebook agerar i Uganda – stänger ner regeringskonton

Presidentkandidaten och utmanaren Bobi Wine har gripits upprepade gånger, ofta med hänvisning till coronarestriktioner under valrörelsen.

Facebook har stängt flera konton som de uppger är kopplade till den ugandiska regeringen, bara dagar före landet går till val för att utse ny president och parlament.

Facebook har stängt ett flertal konton som tillhör ugandiska regeringstjänstemän som anklagas för att försöka manipulera den offentliga debatten inför valet på torsdag, uppgav internetjätten till AFP i går.

Enligt Facebook har ett nätverk, som är kopplat till ”Citizens Interaction Center” vid ministeriet för informations- och kommunikationsteknik, använt falska och dubbla konton för att utge sig för användare och öka populariteten för sina inlägg.

Men regeringen förnekar påståendet. En talesperson, Ofwono Opondo, anklagade Facebook i en BBC Facebook Live-intervju, för att vara partiska och nekade till att regeringspersoner försöker påverka valresultatet på Facebook.

Uganda går till president- och parlamentsval på torsdag och den mångårige presidenten och tidigare gerillaledaren Yoweri Musevenbi, som suttit vid makten sedan 1986 utmanas av musikstjärnan, den 38-åriga Bobi Wine.