Glöd · Ledare

Arbetslösa är potentiella företagare – om de får lov

När vi nu lagt 2020 bakom oss och, trots att pandemin på intet vis är över, kan pusta ut lite över att vaccinen är klara och det finns ett ljus i slutet på tunneln, är det kanske dags att börja dra lärdomar av året som gått.

En väldigt intressant sak som nu kunnat fastställas är att antalet nya företag under 2020 ökade med 14 procent i jämförelse med 2019. Hur kan det komma sig? Hur vågar människor starta företag mitt under en pandemi? 

På organisationen Företagarna ser man två olika skäl; dels att människor har gått och väntat på en chans att lyfta fram sina egna affärsidéer när det går lite sämre för företaget man arbetar på, och dels att människor har sett nya idéer och möjligheter i kölvattnet av pandemin, berättar regionchefen Mikael Erlandsson i en intervju med SVT

På Visma Spcs säger företagarexperten Boo Gunnarsson ungefär samma sak, men poängterar att korttidspermitteringar och uppsägningar har spelat en stor roll. ”Då har man plötsligt tiden att tänka igenom och skapa sin egen framtid. Man kanske känner att man kan ta tag i sin idé, eller så får man nya idéer av pandemin.” 

Det ingen av dem nämner är dock den mycket unika möjligheten till att starta företag som just korttidspermitteringarna inneburit. För till skillnad från om man går på a-kassa eller om man får andra sorters arbetslöshetsstöd, så finns det inga regler i korttidsstödet som stoppar den permitterade från att starta upp ett eget företag vid sidan av sin anställning. 

Visst handlar start av företag även om tid och idéer, men det handlar verkligen också om den materiella och ekonomiska möjligheten. Knappt en halv miljon personer är företagare i Sverige i dag, men enligt Sifo drömmer var tredje person i Sverige om att starta företag, och så många som hälften av alla unga mellan 18 och 29. Samma kategori som är överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken, med andra ord. 

I brist på basinkomst (som verkligen hade kunnat sätta fart på företagandet) vore det högst lämpligt om regeringen, utöver alla andra insatser för att hålla liv i landet, även såg över det regelverk som gör det i princip omöjligt för människor utan anställning och utan uppsparat levnadskapital att starta företag. 

Det borde inte vara svårt att lite snabbt besluta om att under 2021 får du behålla din a-kassa eller ditt aktivitetsstöd eller ditt försörjningsstöd, under tiden du startar upp ditt företag. När inkomster börjar komma in räknas dessa av från stödet precis som inkomster via tillfälliga anställningar gör. Det sitter uppenbarligen en hel massa potentiella företagare där ute – det är väl på tiden att de får en chans, även om de råkar vara arbetslösa just nu. 

Korttidspermitteringarna förlängs till juni.

Fortfarande inte ett ljud om basinkomst i den svenska politiken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV