Radar · Inrikes

Region anmäler: Vaccin stals från kyrka

Tolv vaccindoser har försvunnit från en vaccinationscentral i Linköping.

Tolv vaccindoser har försvunnit från en vaccinationscentral i Linköping. ”Vi polisanmäler händelsen under fredagen”, säger regionens säkerhetschef Rickard Lundin till TT.

Missionskyrkan i Linköping har använts som vaccinationslokal för flera vårdcentraler i snart en månad. Under tisdagen upptäckte Region Östergötland att två ampuller med sammanlagt tolv vaccindoser från tillverkaren Pfizer saknades.

– När vi har tittat på det här har vi inte kunnat se en naturlig förklaring till varför de här doserna skulle ha försvunnit. Just nu betraktar vi det som en stöld, säger Rickard Lundin.

Överlämna till polisen

Regionen arbetar nu med att sammanställa material som ska överlämnas till polisen.

– Nu samlar vi underlag för att kunna skicka in anmälan. Det kommer att göras under fredagen när vi har de underlag vi behöver det, säger Lundin.

"Vi polisanmäler händelsen under fredagen", säger regionens säkerhetschef Rickard Lundin
"Vi polisanmäler händelsen under fredagen", säger regionens säkerhetschef Rickard Lundin. Foto: Christian Nordén/Region Östergötland

Det finns inga tecken på inbrott i kyrkan. Den eventuella stölden måste ha skett när kyrkan var öppen för besökare.

– Det här upptäcktes vid en rutinkontroll på tisdagen. Vi kan ringa in ganska väl i tid när de här doserna försvann. Vi har en god kontroll på var vi har vårt vaccin. Det gör att vi kan upptäcka det här snabbt och vidta åtgärder.

Oklar effekt

För att Pfizers vaccin ska vara effektivt förutsätts att det förvaras väl nedkylt. En risk är nu att vaccinet förstörs om det inte längre är nedkylt.

– Det är oklar vilken effekt vaccinet har efter några timmar när man bryter den här kylkedjan, konstaterar Rickard Lundin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV