Radar · Utrikes

Polisens attacker mot journalister i Ryssland allt fler och grövre

Bilden är från Reportrar utan gränser film där ryska poliser trycker ner en av redaktörerna på nyhetssajten Newsvoice 2 ansikte i golvet bredvid två hundskålar.

Situationen för journalister i Ryssland blir allt värre. Reportrar utan gränser publicerar nu en film som ska visa hur ryska poliser stormar in till en av redaktörerna på nyhetssajten Newsvoice 24 och trycker ned hans ansikte i golvet bredvid två hundskålar.

Minst ett 100-tal journalister har arresterats under de senaste veckornas protester mot gripandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, uppger Reportrar utan gränser (RSF). RSF uppmanar de ryska myndigheterna att straffa förövarna som misshandlar och angriper journalister.

– Rysk kravallpolis fortsätter att angripa och frihetsberöva journalister som bevakar de folkliga protesterna. ”Brutaliteten är på en ny nivå”, sa Dmitri Plax, styrelseledamot i Svenska Pen, till tidningen Journalisten i förra veckan.

World Press Freedom index 2020 ligger Ryssland på plats 149 av 180 länder (där 180 är sämst pressfrihet – Sverige ligger på plats 4).

Här på RSF:s twitterkonto finns filmen som uppges visa hur polis stormar in till en av redaktörerna för nyhetssajten Newsvoice24 i lördags.