Radar · Utrikes

Militärregimen i Myanmar begränsas av Facebook

Poliser blockerar vägen för demonstranter i Mandalay, Myanmar.

Militärjuntan i Myanmar har fått mindre exponering på Facebook. Enligt sociala medier-jätten vill man förhindra kuppmakarna att sprida falsk information vilket medfört omfattande begränsningar för militären.

Två veckor har snart passerat sedan militären i Myanmar tog makten i landet. Sedan dess har protesterna avlöst varandra, så även kraven om att släppa ledaren Aung San Suu Kyi.

Nu meddelar Facebook att man kommer begränsa militärregimens synlighet i flödet. Generaler har ”fortsatt att sprida misinformation”, meddelar Facebook, något som The Guardian också har rapporterat om.

Det är inte fråga om någon total avstängning understryker Facebook, utan en begränsning i exponeringen. Det innebär att innehåll och profiler från militären kommer att prioriteras ned av Facebooks algoritmer.

Militären blockerade Facebook

Militärjuntan har sedan tidigare beordrat internetleverantörer i Myanmar att blockera åtkomst till Facebook, vilket bland annat Expressen tidigare har rapporterat om. Enligt militären ska man ha gjort det för att förhindra spridningen av ”falska nyheter”.

Förutom att Facebook nu begränsar militärens synlighet i flödet har sociala medier-jätten också fråntagit militären möjligheten att skicka förfrågningar om att ta bort innehåll.

Samtidigt värnas annat innehåll som rör situationen i Myanmar, innehåll där avsändaren inte är militären.

– Vi skyddar innehåll, inklusive politiska tal, som gör det möjligt för invånarna i Myanmar att uttrycka sig och visa världen vad som händer i deras land, säger Rafael Frankel, policychef på Facebook, till The Guardian.

Läs även: Nya protester i Myanmar – internet släckt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV