Radar · Djurrätt

Fiskars välmående ämne för EU – ”Milstolpe”

Fiskare som lämnar fiskeredskap i vattnet ska kunna straffas, enligt EU:s kontrollsystem för fisket.

Europaparlamentets fiskerikommitté har för första gången definierat djurvälfärd som ett mål att sträva mot, och planerar att straffbelägga fiskare som skadar fisken. Detta enligt en omarbetning av EU:s system för fiskerikontroll som nyligen röstats igenom. En ”viktig milstolpe för fiskars välfärd”, enligt djurskyddsgruppen Eurogroup for animals.

EU:s system för fiskerikontroll ska garantera att unionens gemensamma fiskeripolitik verkligen följs. Det kan handla om att se till att fartygen inte fångar mer fisk än vad som är tillåtet, att se till att reglerna tillämpas på samma sätt i olika länder, och att se till att det går att spåra fiskeriprodukter ”från båt till bord” (EU:s formulering).

Hittills har åtgärderna i huvudsak syftat till att bevara fiskpopulationer på en nivå som gör att största möjliga mängd fisk kan fångas in, enligt djurskyddslobbygruppen Eurogroup for animals.

Men det reviderade kontrollsystemet, som röstades igenom av Europaparlamentets fiskerikommitté i veckan, innehåller även mål om djurvälfärd, och punkter om att bestraffa fiskare som skär fenorna av levande hajar, eller kapar klor från en krabbor och slänger tillbaka djuren i vattnet, eller lämnar kvar fiskeredskap i havet, skriver Eurogroup for animals.

Djurskyddsgruppen beskriver det som ”en viktig milstolpe för fiskars välfärd”.

Innan reglerna börjar gälla ska EU-parlamentet godkänna dem, den 8 mars, och därefter de så kallade trilogmötena mellan medlemsländer och kommissionen.