Radar · Mänskliga rättigheter

Barns rätt i vårdnadstvister ska stärkas

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).

Regeringen vill stärka barnens rätt i vårdnadstvister. Informationssamtal hos socialnämnden inför vårdnadstvister blir obligatoriska och beslut får ta högst fyra månader. ”Det är avgörande att vi som samhälle har barnen i fokus”, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

Ett annat förslag från regeringen för att stärka barnperspektivet i vårdnadstvister är att fler och yngre barn ska ges möjlighet att vara delaktiga i förfarandet. Socialnämnden ska få rätten att höra ett barn utan vårdnadshavarens samtycke och närvarande.

Domstol får också rätt att flytta vårdnaden för ett barn till en tillfällig vårdnadshavare när en förälder har dödat den andra föräldern.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och i fråga om informationssamtalen i början av år 2022.

Utöver de föreslagna lagändringarna arbetar regeringen också med lagändringar som innebär att barn inte mot sin vilja måste träffa förälder som utsatt barnet för våld. Förslag väntas senare i vår.

En särskild utredare ska också tillsättas med uppdrag att lämna en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.

Ytterligare ett förslag för att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar brott i en närstående relation är att det ska införas ett särskilt barnfridsbrott. En lagrådsremiss väntas inom kort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV