Krönikor

Akta er för Kry-klanen

De senaste åren har ordet ”klansamhällen” bubblat upp lite då och då, främst bland konservativa politiker och opinionsbildare. Faran med dem har uppgetts vara allt från att de kan urholka rättssystemet till det betydligt mindre rimliga att de riskerar att få unga muslimska kvinnor invalda i riksdagen.

Jag vill verkligen inte förminska problemen som kan uppstå till följd av samhällen i samhället. Men nog är det lite lustigt att vissa sorters klaner är mer accepterade än andra?

I Region Stockholm, som omfattar drygt två miljoner av landets invånare, har det blågröna moderatstyret fått hård kritik i flera års tid för olika typer av korruption specifikt kopplad till sjukvården.

Irene Svenonius, moderat finansregionråd, har varit insyltad i så många allvarliga skandaler att det är ett under att hon sitter kvar på sin post. 2017 försökte hon sätta stopp för granskning av upphandlingen av Nya Karolinska – en serie dåliga beslut med en beräknad slutnota på närmare 60 miljarder kronor.

Varför då? En av anledningarna var troligen att hennes man, Jan Svenonius, var Nya Karolinskas upphandlingschef.

För ungefär en månad sedan meddelade nätläkarbolaget Kry att de planerade att köpa upp de delar av företaget Medhelp som ansvarade för 1177 sjukvårdsrådgivning i Region Stockholm. Då Kry tidigare kritiserats bland annat för att de fått patienter att lista sig hos deras vårdgivare utan individernas vetskap, känns det allt annat än tryggt.

Även här är Stockholmsmoderaterna insyltade. Bland annat kom Erik Randberg, som jobbar med public affairs på Kry, direkt från en tjänst hos ett moderat finansborgarråd i Stockholm.

Svenska Dagbladet rubriksätter en av sina nyheter om affären med ett citat från Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt som kallar kritiken mot Krys uppköp av 1177 ”ren mobbing”. Hjelmstedt satt tidigare i styrelsen för SvD och är också ingift släkting till en av Stockholmsmoderaternas mest tongivande före detta medlemmar.

Hade det här skett i Latinamerika hade vi nog varit snara att peka ut den politiska korruptionen. Men vi är tydligen inte så kategoriska när det sker på vår egen bakgård, även om det råkar handla om hälsan hos två tiondelar av landets befolkning.

Vad som utmålades som en frihetsutopi i debatten om vårdval håller i rasande takt på att utvecklas till ett oligopol där ett fåtal vårdkoncerner äger stora delar av verksamheten. En lika tungrodd koloss som staten i sina värsta stunder, men med ledare vi varken valt eller kan påverka.

Det minsta vi kan göra är att identifiera och byta ut de folkvalda representanter som ser det här hända utan att agera eller till och med jobbar för att genomföra det. Medan vi fortfarande har möjlighet.

Kunde hela Sveriges borgerlighet ägna spaltmeter åt att undersöka eventuell nepotism när det gällde en enda beslöjad miljöpartists personkryss, förväntar jag mig att de kan göra en strålande insats även här.

Vårsolen. Visst blir man omedelbart lite mer hoppfull?

Snön. Visst blir man blöt, kall och skitsur?

Texten är korrigerad i efterhand då tidigare uppgift om att Krys Sverigechef sitter i SvD:s stiftelse 2021 var felaktig. Detta gjorde han under en tidigare period.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV