Radar · Morgonkollen

23 000 fångar släpps i Myanmar

Demonstrationer mot det nya militärstyret i Myanmar, tidigare i februari.

Myanmars militärregim har gett order om att drygt 23 000 av landets fångar ska släppas. Dessutom ska även 55 utländska fångar friges.

Massfrisläppandet kommer efter en vecka av nya gripanden, då militärjuntan har riktat in sig på att frihetsberöva bland annat allierade till den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi.

Fredagen är röd dag i Myanmar och det är inte ovanligt att omfattande amnestier tillkännages på betydelsefulla datum, som helgdagar, för att tömma landets överfulla fängelser.

Beslutet har skrivits under av militärjuntans ledare, general Min Aung Hlaing, som inte har tillkännagivit några fler detaljer om frigivningarna.

Vid militärkuppen den 1 februari tillfångatog juntan flera ur Myanmars demokratiskt valda styre, bland andra ledaren Aung San Suu Kyi. Hennes parti NLD vann överlägset valet i november, men militären hävdar att det har förekommit omfattande valfusk.

Hundratusentals fredliga demonstranter har sedan militärkuppen visat sitt missnöje med militärkuppen. Polisen har bitvis mött demonstranterna med gummikulor och vattenkanoner och militären har hotat med mer våld om inte protesterna upphör.

Hittills har 260 personer frihetsberövats i samband med militärkuppen, enligt en lokal organisation som företräder politiska fångar. Aung San Suu Kyi har inte setts till offentligt sedan gripandet, men enligt partikamrater i NLD ska hon vara vid god hälsa.