Radar · Integritet

USA:s HD stoppar inte Texas abortlag

USA:s Högsta domstol.

Högsta domstolen i USA meddelar att den inte stoppar den kontroversiella lagen om omfattande abortförbud i delstaten Texas.
Men den ger abortkliniker rätt att stämma Texas i lagfrågan.

Väntan var intensiv inför Högsta domstolens utslag, som kom på fredagen, en dryg månad efter det att den hört argumenten från de båda sidorna i tvisten.

Domarna konstaterade att delstatslagen äger laga kraft. Lagen förbjuder abort efter det att hjärtverksamhet noterats hos ett foster – vilket är ungefär sex veckor efter befruktning.

Lagen trädde i kraft den 1 september. Omfattande demonstrationer mot lagen, men också för, har genomförts i Texas och även i andra delstater.

Utslaget ses samtidigt som en liten delseger för dem som tillhandahåller abort i delstaten – och därmed dem som förespråkar aborträttigheter. Högsta domstolen ger abortkliniker rätt att försöka stoppa lagen på rättslig nivå i delstaten.

Detta har gjorts tidigare, då en federal domare stoppade lagen. Men den femte appellationsdomstolen, den högre rättsliga instansen, stoppade domarens beslut.

Av Högsta domstolens nio domare har sex utsetts av republikanska presidenter. Bedömare följer HD:s utslag noggrant, för att se om sammansättningen av domare är beredd att inskränka rätten till abort.

USA:s president Joe Biden har tagit personlig ställning för aborträtten och satt justitiedepartementet att granska lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV