Radar · Utrikes

Tornador i USA: Troligen över 50 döda i Kentucky

Amazons lagerlokal i Illinois rasade delvis.

Ett massivt stormoväder har dragit fram över Mellanvästern och delar av södra USA med död och förödelse i sina spår. I Kentucky befarar guvernören Andy Beshear ett stort antal döda.
”Minst 50 personer har sannolikt dött” , säger han enligt medier i delstaten.

Enligt USA:s vädermyndighet NOAA har minst 24 tornador drabbat delstaterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri och Tennessee.

I Kentucky befarar guvernören Andy Beshear att många har dött sedan en tornado drabbat delstatens sydvästra delar och ett tak rasat in på en fabriksbyggnad i staden Mayfield.

– Jag är rädd att minst 50 har dött i Kentucky, men det är troligen närmare 70 eller 100. Det är fruktansvärt, sade Beshear i ett tal som har lagts ut på Twitter.

Historisk förödelse

Han beskriver natten som ”den största tornadohändelsen i Kentuckys historia” och att stor förödelse råder i Mayfield.

Michael Dosset, chef för katastrofhantering i delstaten, säger vid en presskonferens att nattens händelser kan komma att passera tornadon 1974 som den dödligaste stormen i delstatens historia.

Stormovädret som dragit fram över en sträcka på närmare 40 mil ska vara större än det som 1925 drog in över delstaterna Tennessee, Kentucky och Indiana och tog mer än 700 människors liv.

Fångade på lager

I delstaten Illinois rapporteras ett hundratal personer vara fast sedan i en lagerbyggnad sedan delar av taket och vägg rasat in.

I Arkansas dog en person när en tornado drabbade ett äldreboende. Cirka 20 personer fastnade inne på boendet och kunde inte räddas förrän ett par timmar senare. Fem personer rapporteras ha skadats allvarligt och flera har lindriga skador.

I Tennessee uppger myndigheterna att två personer har dött i stormarna och i Missouri minst en.