Radar · Inrikes

Misstanken: Slog och svalt fyraåring

Ivo utreder nu socialtjänstens agerande i fallet.

Två familjehemsföräldrar i Uppsala misstänks ha misshandlat och svultit en fyraårig flicka.
Det här barnet hamnade i ett mycket allvarligt, livshotande tillstånd. Om hon inte hade fått behandling hade hon kunnat dö, säger åklagaren Moa Blomqvist till Dagens Nyheter.

Familjehemsföräldrarna misstänks för synnerligen grov misshandel och misshandel, alternativt grovt vållande till kroppsskada av flickan.

Hon ska i juni 2021 kommit haltandes till förskolan med blåmärke under det ena ögat och spruckna blodkärl i det andra, enligt tidningen som granskat fallet.

Läkarundersökningar ska sedan ha visat att hon dessutom hade en fraktur i handleden och att hon utsatts för långvarig svält.

När missförhållandena blev kända för myndigheterna anmälde socialtjänsten sitt agerande till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Enligt den ansvariga enhetschefen på socialtjänsten ledde pandemin och restriktionerna till att de inte kunde ha barnsamtal med flickan sedan hon placerades i familjehemmet – nästan ett år tidigare, sensommaren 2020. Socialtjänstens handläggare ska därför inte ha sett eller förstått att flickan förlorat vikt och slutat växa.
Inte heller läkare, bvc eller familjehemmet slog larm, enligt handlingar från domstolen och Ivo, skriver DN.

Parallellt med brottsutredningen utreder Ivo socialtjänstens hantering av den fyraåriga flickan. Hon har, trots att hon bara är fyra år, haft sex olika placeringar och nu fått en sjunde.

Familjehemsföräldrarna nekar till alla brottsmisstankar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV