Radar · Integritet

Långa köer för att få hjälp för ätstörningar – kan få vänta 18 månader

Stora mörkertal kring hur många som är drabbade med anorexia, samt långa köer att få hjälp gör det svårt för drabbade att få behandling.

Under coronapandemin har antalet personer som söker hjälp för svåra ätstörningar ökat. Patienter kan få vänta uppemot 1,5 år för att få behandling, visar en enkät som Sveriges radio ekot har gjort.

I Stockholm har antalet personer som söker specialiserad vård mer än fördubblats. Har man otur kan man behöva vänta 1,5 år för att få hjälp. I andra regioner kan man få räkna med en ökning på 20–30 procent.

– Alla tycker att det är förskräckligt. Vi tycker också att det är förskräckligt att man ska behöva vänta så länge, därför att vi vet att snabbt insatt behandling är det som predicerar ett gott utfall, säger Mikaela Lithman, avdelningschef för Stockholms centrum för ätstörningar, till Ekot.

Det är Sveriges radio ekot som har skickat ut en enkät till tolv vårdenheter för ätstörningar. Enheterna har behandlat både vuxna och barn. Bland svaren framgår att patienterna är sjukare, vilket kan bero på att de har väntat längre med att söka hjälp under pandemin. Det har skapat ett uppdämt behov och kan leda till att fler behöver bli inlagda för ätstörningar i framtiden.

Mörkertal

Det finns ett stort mörkertal kring hur många som är drabbade av anorexia. Flera har inte fått någon ätstörningsdiagnos eller ens haft kontakt med en ätstörningsenhet. En studie från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i region Stockholm, som genomfördes 2016, pekar på att 1 procent av länets vuxna kvinnor och 0,4 procent av länets vuxna män kan ha anorexia. Endast 1 av 42 av de som uppfyllde kriterierna för anorexia eller en ätstörningsdiagnos hade haft kontakt med vården.

Terapi på nätet

I november lanserade Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) en ny internetbehandling som har tagits fram av kliniker, forskare och patienter på kliniken. Behandlingen riktar sig till vuxna patienter med bulimia nervosa, hetsätningsstörning och relaterade diagnoser.

Behandlingen, Nära, bygger på Enhanced Cognitive Therapy (CBT-E) som är särskilt framtagen för behandling av ätstörningar. Det är en vidareutveckling av KBT för ätstörningar som utformades redan i början av 1980-talet.

Genom att erbjuda terapi via nätet hoppas SCÄ att personer med ätstörningarna ska våga söka hjälp. Ätstörningar tillhör bland de mest allvarliga psykiatriska diagnoserna och kommer ofta med ett socialt stigma som hindrar folk från att söka hjälp. Det tar i snitt 10-12 år för drabbade att ta kontakt med vården, skriver Region Stockholm.

Den största gruppen av patienter med ätstörningar lider av bulimia nervosa, som är ett samlingsbegrepp på hetsätningsstörning och andra liknande diagnoser. Idag finns det effektiva behandlingsformer, det svåra är att få personer med ätstörningar att söka hjälp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV