Radar · Utrikes

Fredsförhandlingarna är över mellan pakistanska talibaner och regeringen

Talibanerna i Afghanistan och talibanerna i Pakistan är allierade, men verkar separat.

Talibanerna i Pakistan, som är allierade med talibanregimen i Afghanistan men opererar på egen hand, har deklarerat att fredssamtalen med den pakistanska regeringen är över. Under lördagen dödades en polis av talibanerna. 

I ungefär en månad har det rådit vapenvila mellan den Pakistanska regeringen och talibanerna i Pakistan, som kallas för Tehreek-e-Taliban (TTP). Men nu är den över, erfar Al Jazeera. Enligt tidningens uppgifter ska vapenvilan ha brutits bland annat på grund av att den pakistanska regeringen inte hållit löften som de initialt lovade när fredssamtalen startade. TTP har stridit mot den pakistanska regeringen sedan 2007.

Under lördagen dödades en polis i norra Pakistan som stod vakt vid en inrättning där det ges poliovaccin, rapporterar Al Jazeera. TTP har tagit på sig ansvaret för dådet. 

Vapenvilan ingicks den 9 november, kort efter att Pakistan tillkännagav att man inlett fredsförhandlingar med den väpnade gruppen som utfört dussintals attacker mot både civilbefolkningen och säkerhetsstyrkor runt om i Pakistan.

I veckan meddelande TTP att ”det är inte möjligt för vapenvilan att fortsätta”, utifrån resultatet i de samtal som förts. Den tillförordnade talibanska utrikesministern i Afghanistan, Amir Khan Muttaqi, bekräftade i mitten på november att talibanerna i Afghanistan agerade som medlare mellan TTP och den pakistanska regeringen.

Att man inte kunnat nå ett fredsavtal, eller i alla fall påbörjat ett, beror delvis på att ett av TTP:s krav varit att 102 av deras fångar som hålls av Pakistan ska släppas. TTP hävdade också att den pakistanska säkerhetstjänsten gjort räder mot TTP-krigare under vapenvilan, och därför inte hållit det avtal man ingått.