Radar · Migration

Efter olyckan i Mexiko: USA bör se över sin gränspolitik

Ljus har placerats vid olycksplatsen i södra Mexiko.

Dödstalet på 55 människor i lastbilsolyckan är fruktansvärt nog. Men berättelser från överlevande, om de många svårt skadade fyller på en berättelse om migranters svåra försök att ta sig från Centralamerika till USA. Mexiko kräver att USA ändrar sin gränspolitik.

Över 100 personer rapporteras vara skadade efter lastbilsolyckan i södra Mexiko natten mot fredagen. Lastbilen välte med mellan 200 och 250 människor ombord.

– De flesta av skadorna var blodutgjutelser eller inre skador, och från slag, säger Enmanuel Ramón Hernández, en av de första lokalt boende som kom fram till olycksplatsen.

Många av offren hade hjärnskador eller massiva inre blödningar, krossade bröstkorgar eller bäcken.

Flera kvävdes

– Men när vi hade lagt ut de första 45 som omkommit, såg vi att de inte hade tecken på skador eller frakturer. De hade kvävts av varandras kroppar.

En ung migrant från Guatemala, som var en av de många som hade USA som mål för resan, berättar samtidigt att det var ”de som befann sig närmast väggarna som dog” när lastbilen krängde in i ett brofundament av stål.

– Tacka Gud för att vi var i mitten. De som satt ytterst klarade sig inte.

Människosmugglare gömmer vanligtvis papperslösa migranter i lastbilar som tar dem från bland annat Guatemala till Mexiko, varifrån de beger sig norrut till den amerikanska gränsen. Och det är vanligt med olyckor.

Politisk schism

Strömmen av de många migranter är också ett politiskt problem i kontakterna mellan Mexiko och USA.

Mexiko uppmanar grannlandet att tänka om vad gäller migrationspolitiken efter olyckan.

Om USA vill förhindra att migranter tar sig till gränsen borde landet investera i välfärdsprogram i Centralamerika, säger Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, som uppger att han diskuterat frågan med USA:s president Joe Biden.

– Migrationsproblemet kan inte lösas med tvångsåtgärder, utan genom möjligheter till arbete och välbefinnande. Människor lämnar inte sina byar för nöjes skull, de gör det av nödvändighet, säger han.

Föraren flydde

Offren för olyckan kom från Guatemala, Honduras, Ecuador, Dominikanska republiken och Mexiko. Dödssiffran väntas stiga då många av dem som fördes till sjukhus var allvarligt skadade.

Chauffören, som flydde från olycksplatsen, tros ha hållit mycket hög hastighet när han tappade kontrollen över lastbilen.

”Migrationsalternativ och lagliga vägar behövs för att undvika tragedier som denna”, skriver FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV