Radar · Utrikes

Dödstal stiger efter enormt oväder i USA

Ödeläggelse i Mayfield, Kentucky, på söndagsmorgonen.

Det massiva stormoväder med tornador som drabbat USA kan ha varit ett av de största i landets historia, säger president Joe Biden. Dödstalet skrivs hela tiden upp i den amerikanska Mellanvästern. Minst 70 människor har omkommit efter att en monstertornado drabbat delstaten Kentucky.

USA:s vädermyndighet NOAA räknade till att minst 24 tornador drabbat delstaterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri och Tennessee.

– Uppgifterna är verkligen förkrossande. Det här har varit en av de tuffaste nätterna i Kentuckys historia och vissa områden har drabbats på vis som är svåra att sätta ord på, sade guvernören Andy Beshear på lördagen, då han varnade för att dödstalet mycket väl kan komma att stiga över 100 i delstaten.

Hoppet ute i ljusfabrik

I den lilla staden Mayfield rasade taket på en ljusfabrik in när drygt 110 personer befann sig där inne. Flera har kunnat räddas, men Beshear sade sent på lördagen att det skulle vara ”ett mirakel om någon nu hittas i livet”.

USA:s president Joe Biden beskrev det hela som en ”ofattbar tragedi”. Han valde att rikta sig till nationen i ett tv-sänt tal på lördagen, där han skulle begära från kongressen att ge delstaterna allt stöd de behöver.

Stormovädret som dragit fram över en sträcka på närmare 40 mil uppges vara större än ett oväder som 1925 drabbade delstaterna Tennessee, Kentucky och Indiana och tog mer än 700 människors liv.

På vissa håll har hela bostadskvarter till synes jämnats med marken. Långtradare och lastbilar har kastats iväg av vindar.

I Arkansas har minst en person omkommit i samband med att en tornado slog till mot ett äldreboende i orten Monette, där många människor räddades under ett flera timmar långt räddningsförlopp. Även i delstaterna Tennessee och Missouri rapporteras dödsfall till följd av vädret.

Det är ovanligt med tornador i december i USA, men stormovädret var förutspått av amerikanska myndigheter redan den 8 december – en prognos som därefter skärpts ett flertal gånger.