Radar · Utrikes

Talibanerna uppges ha intagit stad nära Kabul

Talibaner patrullerar i provinshuvudstaden Farah, som nyligen intogs av den fundamentalistiska rörelsen.

Talibanerna fortsätter göra snabba framryckningar i Afghanistan. Den fundamentalistiska rörelsen rapporteras nu även ha intagit provinshuvudorten Ghazni – 15 mil sydväst om huvudstaden Kabul.

– Talibanerna har tagit kontroll över nyckelområden i staden: guvernörskansliet, polishögkvarteret och fängelset, säger Nasir Ahmad Faqiri vid Ghaznis provinsråd.

Ghazni, huvudort i provinsen med samma namn i östra Afghanistan, är strategiskt belägen längs en motorväg som förbinder Kabul med den sydliga storstaden Kandahar. Även där rasar intensiva strider mellan talibaner och regeringsstyrkor.

Ghazni är den tionde provinshuvudstaden som faller i händerna på talibanerna. De flesta av dem ligger i de norra delarna av landet, där rörelsen tidigare haft svårt att få fäste. Islamisterna siktar in sig på att även inta den största staden i norr, Mazar-e Sharif. Afghanistans president Ashraf Ghani flög i onsdags dit för att försöka engagera lokala krigsherrar i försvaret av staden.

Tusentals flyr sina hem

Presidenten har ett komplicerat förhållande till de inflytelserika krigsherrarna då han länge förbisett dem i sina försök att befästa centralregeringens makt ute i landet.

Tusentals människor har flytt sina hem under de senaste veckornas hårda strider. Många tar sig mot Kabul, där parker förvandlats till tillfälliga läger.

Bedömare räknade med att talibanerna skulle vinna mark då de USA-ledda utländska styrkorna i maj påbörjade sitt slutliga uttåg ur landet. Men många har chockats över islamisternas snabba framgångar.

Dyster amerikansk bild

Rörelsen kontrollerade de flesta delarna av Afghanistan mellan 1996 och 2001, då dess styre störtades i den USA-ledda invasionen som följde på 11 september-attackerna. USA har inga planer på att hejda sitt tillbakadragande 20 år senare, som ska vara fullbordat inom några veckor. Biden sade häromdagen att det är upp till de afghanska styrkorna att själva försvara sig.

Än så länge fortsätter dock USA, nu med bas utanför landet, ge visst flygunderstöd till den afghanska regeringen.

Men Washington tycks inte ha några större förhoppningar om att talibanerna kan tryckas tillbaka. En försvarskälla uppger för Reuters att en amerikansk underrättelseanalys bedömer att talibanerna, som ett av flera möjliga scenarier, kan omringa Kabul om en månad och möjligen till och med inta staden inom tre månader.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.
Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.
Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV