Radar · Inrikes

Löfven ger besked om restriktionerna

Statsminister Stefan Löfven ger besked om de fortsatta restriktionerna vid en pressträff 15.

Med ökad smittspridning i landet de senaste veckorna är det osäkert om och när nästa steg i att ta bort restriktionerna blir av. Besked väntas när statsminister Stefan Löfven håller en presskonferens klockan 15.45.

Med på presskonferensen är också socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringens plan för att avveckla restriktionerna innehåller fem steg. I mitten av juli togs steg tre som bland annat innebar lättnader för resande med långväga kollektivtrafik.

Sedan tidigare har även lättnader i restriktionerna för hur många som får samlas inomhus respektive utomhus samt på restauranger och deras öppettider tagits. Antalet personer som får samlas är dock fortfarande rejält begränsat.

Steg fyra är planerad att tas någon gång i september. Det skulle innebära att begränsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lättas.

För att det ska bli aktuellt gäller det dock att smittspridningen och belastningen sjukvården är på en låg nivå och att vaccinationsgraden ökar.

När steg fem kan börja, som innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts, är högst oklart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV