Radar · Politik

KD: Skärp straffen för vapenbrott kraftigt

KD, med partiledaren Ebba Busch, vill skärpa straffen för vapenbrott.

Kristdemokraterna vill kraftigt skärpa straffen för vapenbrott. Minimistraffet för grovt vapenbrott bör höjas från dagens två till fem års fängelse, anser partiet.

Maxstraffet bör vara tio års fängelse i stället för dagens fem år. Och straffet för synnerligen grovt vapenbrott ska vara mellan tio och arton års fängelse mot dagens fyra till sju.

KD-ledaren Ebba Busch konstaterar att det varit en mörk sommar vad gäller skjutningar och dödligt våld. Det regeringen hittills gjort är inte tillräckligt, anser hon.

– Den tysta minuten för Andreas Danman måste följas av ett dån av politisk handling, säger hon på en pressträff.

Skjutningarna fortsatt

Andreas Danman var polismannen som sköts ihjäl i Biskopsgården den första juli.

Trots tidigare straffskärpningar har skjutningarna inte minskat och uppklarningsprocenten har gått ned. Men KD tror ändå att ytterligare skärpningar är viktiga.

– Det har viss effekt och folk sitter lite längre. Det har varit små steg från regeringens sida, och nu tar vi ett större steg som faktiskt skulle göra att grovt kriminella sitter längre bakom lås och bom. Det kan ha en avskräckande effekt men också en förebyggande effekt eftersom det träffar de nyckelpersoner som rekryterar mycket små barn att begå vapenbrott i dag, säger partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlsson (KD).

Tipsa om vapen

Ett annat förslag KD presenterar är införandet av tipspengar. För att underlätta polisens möjligheter att slå till mot illegala vapen bör det införas en möjlighet att betala ut tipspengar till den som tipsar om var ett vapen finns.

KD hänvisar till Danmark, där polisen kan betala ut uppemot 50 000 kronor om ett tips leder till beslag. Risken för att kriminella ska utnyttja systemet för att sätta dit konkurrenter, ser Ebba Busch som liten.

– Den får sägas vara marginell, men vi vill ju att gängen ska vändas mot varandra. Det är ju syftet. Men att man skulle utnyttja det för att tjäna pengar när straffen blir så väsentligt mycket högre ser vi som en marginell risk, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV