Radar · Migration

Källa: Kabul erbjuder talibanerna maktdelning

Talibankrigare i Kunduz för några dagar sedan.

Talibanerna fortsätter göra snabba framryckningar i Afghanistan. Den fundamentalistiska rörelsen rapporteras nu även ha intagit provinshuvudorten Ghazni – 15 mil sydväst om huvudstaden Kabul. Den pressade centralregeringen erbjuder nu talibanerna en uppgörelse om maktdelning, enligt en källa.

Förslaget ska ha förts fram av regeringssidans förhandlare via medlare under samtal i Qatar.

– Förslaget innebär att talibanerna får del av makten i utbyte mot ett stopp för våldsamheterna i landet, säger en källa i regeringssidans förhandlingsteam till nyhetsbyrån AFP.

Uppgifterna kommer samma dag som ytterligare en provinshuvudstad, Ghazni, rapporteras ha fallit i talibanernas händer.

– Talibanerna har tagit kontroll över nyckelområden i staden: guvernörskansliet, polishögkvarteret och fängelset, sade Nasir Ahmad Faqiri vid Ghaznis provinsråd tidigare under torsdagen.

Ghazni, huvudort i provinsen med samma namn i östra Afghanistan, är strategiskt belägen längs en motorväg som förbinder Kabul med den sydliga storstaden Kandahar. Även där rasar intensiva strider mellan talibaner och regeringsstyrkor.

Ghazni är den tionde provinshuvudstaden som talibanerna intar på kort tid. De flesta av dem ligger i de norra delarna av landet, där rörelsen tidigare haft svårt att få fäste. Islamisterna siktar in sig på att även inta den största staden i norr, Mazar-e Sharif. Afghanistans president Ashraf Ghani flög i onsdags dit för att försöka engagera lokala krigsherrar i försvaret av staden.

Tusentals flyr sina hem

Presidenten har ett komplicerat förhållande till de inflytelserika krigsherrarna då han länge förbisett dem i sina försök att befästa centralregeringens makt ute i landet.

Tusentals människor har flytt sina hem under de senaste veckornas hårda strider. Många tar sig mot Kabul, där parker förvandlats till tillfälliga läger.

Bedömare räknade med att talibanerna skulle vinna mark då de USA-ledda utländska styrkorna i maj påbörjade sitt slutliga uttåg ur landet. Men många har chockats över islamisternas snabba framgångar.

Dyster amerikansk bild

Rörelsen kontrollerade de flesta delarna av Afghanistan mellan 1996 och 2001, då dess djupt konservativa styre störtades i den USA-ledda invasionen som följde på 11 september-attackerna. USA har inga planer på att hejda sitt tillbakadragande 20 år senare, som ska vara fullbordat inom några veckor. President Joe Biden sade häromdagen att det är upp till de afghanska styrkorna att själva försvara sig.

Än så länge fortsätter dock USA, nu med bas utanför landet, ge visst flygunderstöd till den afghanska regeringen.

Men Washington tycks inte ha några större förhoppningar om att talibanerna kan tryckas tillbaka. En försvarskälla uppger för Reuters att en amerikansk underrättelseanalys bedömer att talibanerna, som ett av flera möjliga scenarier, kan omringa Kabul om en månad och möjligen till och med inta staden inom tre månader.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV