Radar · Inrikes

Tvåbarnsmamman: ”Utan lagen hade jag inte haft min familj”

Linda Johansson blev mamma till barnen Alma och Mio via assisterad befruktning.

För fem år sedan skedde en lagändring som förändrade livet för ensamstående kvinnor som vill bli föräldrar. ”Den har betytt allt. Jag hade ju inte haft min familj annars”, säger tvåbarnsmamman Linda Johansson.

Den 1 april 2016 fick ensamstående kvinnor samma möjlighet att skaffa barn via regionfinansierad assisterad befruktning som gifta par, registrerade partner och sambor.

En av de kvinnor som skaffat barn via insemination är tvåbarnsmamman Linda Johansson. Hon hade alltid haft en stor barnlängtan, men blandade länge ihop den med längtan efter en parrelation. I en period mellan två relationer blev en fråga från hennes morbror avgörande: ”Varför åker du inte till Danmark och skaffar barn?”

– Min spontana reaktion var ”tror du inte att jag kan träffa någon, vad är det för fel på mig?”, så jag blev i ett första skede väldigt ledsen. I efterhand kan jag se att det var den finaste komplimang jag fått, att han såg att jag kunde klara av att bli mamma på egen hand.

"Mentalt tufft"

Morbroderns fråga sådde ett frö av tankar i Linda Johansson och när hennes relation tog slut några år senare bestämde hon sig för att ställa sig i kö för assisterad befruktning. Efter över ett halvårs utredningar blev hon godkänd för processen. Då fick hon veta att väntetiden var ytterligare ett år lång.

Men tack vare lagen som precis hade trätt i kraft 2016 kunde Linda Johansson välja att få den regionfinansierade behandlingen i Danmark, och påbörja processen direkt.

– Det var en väldigt häftig resa, men också mentalt tufft. För varje negativt graviditetstest kändes det som att världen rasade samman.

Efter fyra inseminationer blev Linda Johansson äntligen gravid och dottern Alma föddes 2019. När hon sedan ville skaffa ett syskon valde hon återigen att genomföra behandlingen i Danmark och lillebror Mío föddes 2020.

– Jag hade gärna gjort behandlingen i Sverige, men då kunde man inte ha samma donator.

Vad har den här lagen betytt för dig?

– Den har betytt allt. Jag hade ju inte haft min familj om det inte vore för lagändringen. Det är en kostsam process och jag hade inte haft råd om jag inte hade kunnat gå igenom den landstingsfinansierat.

Linda Johansson fick dottern Alma 2019, och året därpå föddes sonen Mio
Linda Johansson fick dottern Alma 2019, och året därpå föddes sonen Mio. Foto: Privat

Bristande kunskap

Linda Johansson driver numera Facebookgruppen ”Mamma på egen hand” med drygt 2 000 medlemmar. Hon upplever att många kvinnor saknar kunskap om sin fertilitet och därmed skjuter fram sin barnlängtan. En bild som delas av Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation, Femmis.

Kunskapsbristen riskerar att leda till ofrivillig barnlöshet för kvinnor som väntar för länge, menar Linda Johansson. Det kan också bli en lång och kostsam process för regionen eller för den som betalar behandlingen ur egen ficka.

– Jag skulle vilja se en ökad kunskapsspridning och att kvinnor erbjuds möjligheten att se över sin fertilitet, så att de kan ta ett rationellt beslut om de väljer att avvakta med sin barnlängtan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV