Radar · Utrikes

Pubar öppna i England: ”Härligt att komma ut”

Öl på väg ut till besökare på puben Figure of Eights uteservering i Birmingham strax efter midnatt på måndagen.

En öl i solen och en ny vårfrisyr? Många utnyttjar sina nyvunna friheter när England fortsätter att lätta på virusrestriktionerna.

Flera uteserveringar passade på att öppna redan vid midnatt. En av alla pubar med fullbokade bord var Kentish Belle i Bexleyheath i Londons sydöstra utkanter.

– Det var så länge sen, jag har inte sett det här gänget fysiskt på ett bra tag, sade en av besökarna i ett kompisgäng, klädda i mössor och jackor, till BBC.

– Det är härligt att komma ut, trots tiden på dygnet och det kalla vädret.

Även premiärminister Boris Johnson har sagt att han ser fram emot att under måndagen besöka puben för att ”varsamt men oåterkalleligt höja en pint till mina läppar”.

De nya lättnaderna i virusrelaterade restriktioner gäller alltså från och med måndagen.

"Märkligt toppknut"

Förutom att pubar och restauranger får börja servera igen, om gästerna sitter utomhus, tillåts även friser- och skönhetssalonger att öppna.

Också i den branschen var det många företagare som slog upp portarna redan under småtimmarna.

– Det känns fantastiskt att vara här. Jag har fått gå runt med en märklig toppknut under de senaste månaderna, säger Amy Smith, som besökt en frisör i Digbeth i Birmingham, till BBC.

Det är också grönt ljus för butiker som säljer varor som inte anses som livsviktiga, gym, bibliotek och utomhusanläggningar som djur- och nöjesparker.

Semesterresor utomlands är dock fortsatt förbjudna och Johnson manar till fortsatt försiktighet.

”Jag uppmanar alla att fortsätta att bete sig ansvarsfullt och att komma ihåg ’händer, ansikte, avstånd och frisk luft'”, säger premiärministern i ett uttalande.

Flera steg

Måndagens lättnader verkställer det andra steget i regeringens plan för gradvis återöppning. Det första steget, som genomfördes i mars, har bland annat inneburit att skolelever har fått återvända till klassrummen och att utomhussammankomster med upp till sex personer tillåtits.

Vid bröllop tillåts dock 15 gäster från och med nu medan gränsen på 30 personer för begravningar ligger fast.

Lättnaderna gäller för landsdelen England. Skottland, Wales och Nordirland har egna planer för hur restriktionerna ska lyftas.

Covidcertifikat?

Det fortsatta öppnandet motiveras med en framgångsrik vaccinationskampanj och minskningen av antalet nya fall av covid-19. Om trenden håller i sig planeras nästa steg att tas under andra halvan av maj. I bästa fall ska de sista smittskyddsreglerna kunna lyftas den 21 juni.

Den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage har dock varnat för risken för en tredje våg framåt sommaren.

Samtidigt undersöker regeringen möjligheten att införa någon form av certifikat för personer som antingen har vaccinerats, har naturlig immunitet efter en covidinfektion eller som nyligen testat negativt för sjukdomen. Förhoppningen är att ett sådant system ska spela en viktig roll när väl nattklubbar och större evenemang tillåts igen.

Liknande ”vaccinationspass” diskuteras i många andra länder och väntas även spela en roll vid internationella resor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV