Radar · Morgonkollen

Konservative Lasso leder i Ecuador

Anhängare till Guillermo Lasso, firar på söndagskvällen.

Konservative Guillermo Lasso har tagit ledningen i söndagens presidentval i Ecuador, där han ställs emot vänsterekonomen Andrés Arauz – som i sin tur utropat sig till segrare.

Med 51 procent av rösterna räknade är ställningen 54,6 mot 45,4.
Lasso tackade för stödet i ett Twitterinlägg, och skriver att han inväntar ett officiellt resultat innan han utropar sig till segrare.

”Vi känner oss positiva och har tilltro”, skriver han.

Någon som är ivrigare är motståndaren Andrés Arauz, som utropade sig till segrare redan på valkvällen, med hänvisning till Clima Socials vallokalsundersökning, som gav honom en knapp seger.

– Vi har en vallokalsundersökning och vi har vunnit, sade han.

En annan vallokalsundersökning, av Cedator, pekar dock ut Lasso som vinnare.

Medlem i ultrakonservativa Opus

Den 36-årige socialisten Andrés Arauz, som står nära tidigare presidenten Rafael Correa, vann en bekväm seger i den första valomgången med 32,7 procent av rösterna. Han har behållit en ledning i många mätningar inför söndagens avgörande omgång.

Men 65-årige Guillermo Lasso, som är medlem i den ultrakonservativa katolska organisationen Opus Dei, har knappat in på slutet – och närmare 30 procent av väljarna hade i en av de sista stora undersökningarna fortfarande inte bestämt hur de skulle rösta.

Arauz lovar bland annat att försöka omförhandla villkoren för en miljardskuld till Internationella valutafonden (IMF) med målet att behöva skära mindre i de offentliga utgifterna.

Lasso vill i stället få fart på den covidhärjade ekonomin genom att locka utländska investerare till landet.