Radar · Miljö

Giftchock i smycken med etno/bohemisk stil

När smycken i etno/bohemisk stil beställdes via nätet, hittade Kemikalieinspektionen höga halter av den giftiga metallen kadmium i en tredjedel av produkterna.

Smycken i en viss, lite mörkare stil kan innehålla väldigt höga halter av den mycket giftiga metallen kadmium. Kemikalieinspektion har hittat smycken som till största delen bestått av kadmium. Den högsta tillåtna halten är 0,01 procent.

Kadmium ger tyngd och glans åt oäkta smycken, även kallade bijouterier. Men det är ett mycket skadligt ämne, som stannar länge i kroppen om man fått det i sig.

Sedan tio år tillbaka är kadmium i princip förbjudet i smycken inom EU. Det förekommer dock i importerade smycken, inte minst sådana som privatpersoner kan beställa via nätet.

Framför allt är kadmium vanligt i smycken inom en stil som Kemikalieinspektionen kallar ”etno/bohemisk”.

– De är ofta lite ”murriga”, svartmelerade, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, och ger en dödskalle som typiskt exempel.

När Kemikalieinspektionen köpte sådana smycken via nätet, innehöll mer än en tredjedel för höga halter av något giftigt ämne – nästan alltid kadmium.

Och det var inga små överträdelser av gränsvärdet 0,01 procent. När det fanns kadmium i smyckena låg halten oftast mellan 40 och 90 procent.

Företaget: "Förskräckta"

Några av de kontrollerade smyckena beställdes via klädföretaget Cellbes i Borås. Ett halsband från Cellbes bestod till mer än 80 procent av kadmium, skriver Borås Tidning.

– Vi blev förskräckta över att det var så illa, trots att vi gjort stickprovskontroller, säger Paula Stoppert, hållbarhetschef på Cellbes, till TT.

Varorna som Kemikalieinspektionen kontrollerade hade tillverkats i Kina. Cellbes beslöt snabbt att sluta sälja smycken, som bara stått för en väldigt liten del av företagets omsättning.

– Vi kände att det var för stor risk.

–Det krävs omfattande kontroller för att ha 100 procent koll. Ett smycke kan ju bestå av många delar, säger Paula Stoppert.

Inte via huden

Kadmium är giftigt för såväl miljön som människor. Det kan bland annat orsaka njurskador, benskörhet och cancer. Kadmium tas inte upp i kroppen via huden, men däremot om man får metallen i munnen och magen.

Barn som suger på smycken kan få i sig kadmium. En annan risk är att ett smycke kan gå sönder, så att man råkar få sig en bit med maten.

Smycken innehåller generellt inte kadmium. Men de som kan räknas till den ”etno/bohemiska” stilen gör det alltså ibland.

– Vi är duktiga på att hitta riskprodukter. Man får inte ta detta som en bild av marknaden, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen.

Kontrollen som nu snart ska redovisas ingår i ett EU-projekt. Även bly hittades i enstaka smycken.

Fakta: Kadmium

Ett metalliskt grundämne med den kemiska förkortningen Cd.
Finns i jordskorpan, men är då ungefär lika sällsynt som silver. Fås som biprodukt vid framställning av zink, koppar eller bly.
Metallen är mjuk, smidbar och silvervit.
Betecknas som mycket giftigt för alla former av liv.
Finns i bland annat elektronik, batterier, smycken, konstnärsfärger, plastleksaker och äldre plastprodukter.
Stannar i människans kropp under lång tid. Lagras framför allt i njurarna, och kan leda till att dessa fungerar sämre.
Vi får främst i oss kadmium med maten, eftersom växter lätt tar upp metallen från marken.
Kadmium hamnar på marken bland annat som utsläpp från el- och värmeproduktion, efter felaktig förbränning av uppladdningsbara batterier, och via olika gödselmedel.
Källor: Kemikalieinspektionen och NE
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV