Radar · Mänskliga rättigheter

Transvård försvinner från Norrland – protester mot Socialstyrelsens beslut

Socialstyrelsens beslut att centralisera transvården får kritik.

Transvården ska centraliseras, har Socialstyrelsen beslutat. Det innebär att Norrland kan bli utan specialistmottagningar för personer med könsdysfori, och protesterna har inte låtit vänta på sig.

Delar av transvården kommer att försvinna från norra Sverige när vården ska centraliseras till tre specialistmottagningar i landet, rapporterar Sveriges radio. Beslutet, som har fattats av Socialstyrelsen, får kritik för att det lämnar en för liten del av vården kvar på andra platser.

Transpersonen Hannes Olofsson i Kiruna säger till P4 Norrbotten att ”många är jätteoroliga och rädda för vad det här kommer innebära”. I protest mot beslutet har han startat en namninsamling och hittills fått in över 3000 underskrifter. Han har tidigare fått vård på universitetssjukhuset i Umeå – för att åka fram och tillbaka mellan Kiruna och Umeå behöver man avverka 120 mil.

– Det är ju fruktansvärt om det blir så, redan 120 mil är ju så orimligt långt man ska behöva åka för att få den hjälp man behöver. Och om det blir ännu längre som det blir om Stockholm blir närmsta, det är helt ofattbart, säger han till P3 Nyheter i Umeå.

"Fel väg att gå"

Varje år utreds mellan 1500 och 2000 personer för könsdysfori. Enligt Kristina Wikner, enhetschef på Socialstyrelsen, ska beslutet att centralisera vården inte påverka dess kvalitet.

– Genom det här beslutet hålls viktiga delar av vårdkedjan ihop på ett bättre sätt, så det ska inte innebära längre köer och fler resor utan snarare att man ska kunna jobba på ett annat och mer högkvalitativt sätt, säger hon till P3 Nyheter.

Hannes Olofsson är inte övertygad.

– Det är jättebra att man vill skapa en likvärdig vård och förbättra transvården, men det här är inte rätt väg att gå. Jag skulle helst vilja ha fler utredningsteam och framför allt längre norrut.