Två företrädare för dåvarande Lundin oil AB åtalas för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan 1999-2003. Åklagaren menar att de åtalade främjade brott som militären begick för att möjliggöra oljeverksamheten.
Två företrädare för bolaget som tidigare gick under namnet Lundin oil AB åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under perioden 1999 till 2003. Det rör sig om Lundin energys majoritetsägare och ordförande Ian Lundin och den tidigare vd:n Alex Schneiter, uppger Expressen.
– Min klient bestrider ansvar och han är besviken över att polis och åklagare inte kan ta till sig fakta, säger advokat Torgny Wetterberg, som företräder Ian Lundin i processen, till TT.
Avtal med militären
När Lundin oil bedrev verksamhet i Sudan pågick inbördeskrig. I takt med att landet öppnade upp för oljeutvinning kom kriget även att handla om oljan och kontroll över oljeområdena i södra Sudan. Lundin oil inledde prospektering i ett område kallat Block 5A, som tidigare varit förskonat från kriget, men där regeringen och dess allierade milis kom att använda krigföring som strider mot folkrätten. Enligt åklagaren har Lundin oil bidragit till brotten genom att ingå säkerhetsavtal med militären.
– Detta trots att det betydde att militären därför skulle behöva ta kontroll över Block 5A genom strider. Det som gör detta till brottslig medverkan är att man ställde de här kraven trots att man förstod eller var i vart fall likgiltig inför att militären och milisen krigade på ett sätt som är förbjudet enligt krigets lagar, säger chefsåklagare Krister Petersson i ett pressmeddelande.
Utsatta civila vittnar
Förundersökningen inleddes 2010. Enligt kammaråklagare Karolina Wieslander består den huvudsakliga bevisningen av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall.
– Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser. Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området, säger hon i pressmeddelandet.
"Ingen har gjort fel"
Enligt Ian Lundins advokat har ingen på företaget gjort något fel under verksamhetsåren i Sudan.
– Tvärtom, under den tid man var där hjälpte man civilbefolkningen i väldigt hög utsträckning, säger Torgny Wetterberg till TT.
Åklagarmyndigheten yrkar förverkande från Lundin Energy AB på 1 391 791 000 kr, vilket ska motsvara värdet av den vinst på 720 098 000 kr som bolaget gjorde vid försäljningen av verksamheten 2003.
Läs mer: