Radar · Utrikes

”Talar om Nordjylland som ett nytt Wuhan”

Runt 15–17 miljoner minkar avlivades i Danmark och grävdes ner.

Beslutet om att massavliva miljontals minkar var nödvändigt, anser ex-ministern Mogens Jensen (S). Danmark fick inte bli världens nya smittohärd. ”Det gör ett stort intryck på mig att man plötsligt talar om Nordjylland som ett möjligt nytt Wuhan”, säger Jensen när han förhörs av minkkommissionen.

Mogens Jensen (S) avgick som livsmedelsminister den 18 november i fjol i kölvattnet av massavlivningen av 15–17 miljoner minkar i Danmark. Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska djur, som inte hade blivit smittade med en muterad variant av coronaviruset.

Varianten hade spridits till människor och det fanns en rädsla för att framtida vaccin inte skulle kunna stoppa den nya virusvarianten.

– Smittan kunde inte stoppas och den bredde ut sig i samhället. Därför var det ett helt nödvändigt beslut, säger Mogens Jensen enligt tidningen BT, när han är på väg in i rättslokalen för att förhöras av minkkommissionen.

"Möjligt nytt Wuhan"

Den 2 november i fjol, dagen innan beslutet fattades, träffade Jensen en företrädare för Kopenhagen Fur, som är världens största auktionshus för minkskinn. I samband med mötet blev den dåvarande livsmedelsministern informerad om att smittskyddsinstitutet SSI gjort en ny riskbedömning och uttryckt en stor oro över den muterade varianten.

– Det gör ett stort intryck på mig att man plötsligt talar om Nordjylland som ett möjligt nytt Wuhan, säger Mogens Jensen under torsdagens förhör.

Beslutet om massavlivning blev offentligt på en presskonferens med bland andra statsminister Mette Frederiksen (S) den 4 november förra hösten. Jensen har tidigare uppgett att han först tre dagar senare blev medveten om att det saknades laglig grund.

– Hade jag vetat om att det inte fanns laglig grund hade jag självklart uppmärksammat detta, säger Jensen inför förhöret och tillägger att man i ett sådant fall hade varit redo att snabbt ändra lagstiftningen.

– Som vi har gjort i andra situationer under pandemin, säger han.

Under tidigare förhör har det framkommit att Miljö- och livsmedelsdepartementet redan i slutet av september har varit medvetet om att det krävdes en lagändring för att avliva även friska djur.

Vem visste vad och när?

Det ska även ha nämnts i en bilaga inför regeringens koordinationsmöte sent på kvällen den 3 november. Det var då själva beslutet om massavlivning fattades.

Det materialet fick den dåvarande livsmedelsministern tillgång till först sex minuter innan mötet skulle påbörjas. Under förhöret får Jensen frågan om vem som borde ha lyft fingret i vädret och påpekat att beslutet är lagvidrigt.

– De som var uppmärksammade på att det inte fanns laglig grund till att genomföra beslutet, säger han.
Vilket borde gälla alla mötesdeltagare, om man hade läst igenom materialet, påpekar förhörsledaren.

– Det förutsätter att du har gjort det på sex minuter. Jag har svårt att se vem på min nivå som skulle ha rest den frågan, säger Mogens Jensen.

Statsministern ska förhöras

Än så länge är Jensen den ende politikern som fått har fått lämna sin post på grund av minkskandalen. En vecka efter hans avgång sade statsminister Mette Frederiksen att hon borde ha ingripit, men att ansvaret för att agera låg på livsmedelsministern.

– Det handlar inte om att ducka för ansvar. Det är så ministersystemet i Danmark fungerar, sade Frederiksen i en debatt i folketinget.

Totalt ska 61 personer förhöras av minkkommissionen, som ska reda ut turerna i fallet och hur mycket de ansvariga egentligen visste när beslutet fattades.

Sist ut är statsministern, som förhörs den 9 december.

Fakta: Turerna i danska minkskandalen

4 november 2020 meddelade den socialdemokratiska regeringen att alla minkar, smittade och friska, skulle avlivas sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts.
Beslutet saknade laglig grund, vilket departement och myndigheter visste om redan i september.
18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S).
I januari i år beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.
I våras tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och förhör ska hållas under hösten. Slutrapport väntas i april nästa år.
Ingen dom kommer avkunnas. Det är upp till folketinget att fatta beslut om vad som sedan ska ske.
TT