Radar · Politik

Riksdagsledamöter har mindre arbetslivserfarenhet från näringslivet

Riksdagsledamöterna har en betydligt högre andel med högre utbildning än befolkningen i stort, men är mindre företagsamma än medelsvensken.

En ny undersökning från SCB visar att riksdagsledamöterna har jobbat nästan hälften så många år inom näringslivet jämfört med befolkningen i övrigt – men mer än dubbelt så många år inom den offentliga sektorn

Att ledamöterna i Sveriges riksdagen inte speglar befolkningen i stort är inget nytt och nu visar nya siffror från SCB att det även gäller arbetslivserfarenheten.

SCB:s kartläggning av arbetslivserfarenheten hos de 349 nu sittande ledamöterna i Sveriges riksdag, från det att de fyllde 18 år till riksdagsvalet år 2018 visar att riksdagsledamöterna sammantaget har hälften så mycket företagserfarenhet som en genomsnittlig svensk.

Kartläggningen visar att Miljöpartiet och Centerpartiet är de partier vars ledamöter har mest erfarenhet av att driva företag.

– Ett av de mest slående fynden är att ingen från Vänsterpartiet har erfarenhet av att driva företag. Övriga partier har åtminstone några ledamöter med sådan erfarenhet, säger nationalekonomen Fredrik Andersson vid SCB som genomförde analysen till Forskning&Framsteg.

Procentuell fördelning av antal sysselsättningsår efter sektor
Procentuell fördelning av antal sysselsättningsår efter sektor. Källa SCB

Offentliga sektorn inget för SD

När det gäller att ha jobbat inom offentliga sektorn har som sagt riksdagsledamöter däremot mer än dubbelt så mycket erfarenhet som befolkningen i övrigt.

Till offentlig sektor räknas jobb inom kommun, region och stat. Det kan exempelvis vara anställning på en myndighet – eller att jobba som riksdagsledamot, skriver SCB.

Minst arbetserfarenhet inom den offentliga sektorn har Sverigedemokraterna, medan ledamöterna från Socialdemokraterna och Moderaterna ligger i topp.

Grafik: SCB
Grafik: SCB

Här finns rapporten om ledamöternas arbetslivserfarenhet.