Radar · Miljö

Klockan tickar för Cop26 i Glasgow: ”Jag är optimistisk”, säger Bolund

Klimat- och miljöminister Jan Bolund är optimistisk om att Parisavtalets regelbok ska spikas under Cop26.

Hur starkt blir Cop26 slutdokument och kommer Parisavtalet regelbok spikas? När förhandlingarna nu går in på upploppet, kommer båda frågorna avgöras. ”Jag skulle säga att det ser bättre ut än någonsin”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund till Syre.

Trots att Cop25 i Madrid blev det längsta någonsin kom parterna inte överens om flera av de viktigaste frågorna. Men i år är stämningen annorlunda, enligt Isabel Sarenmalm – en av Sveriges förhandlare.

– Kompromissviljan är större, sedan återstår fortfarande några av de svåraste frågorna, där pågår förhandlingarna för fullt.

Förutom de olika frågorna i regelboken, så som utsläppshandeln och hur utsläpp ska mätas, har förhandlingarna om Cop26 samlingsdokument påbörjats. Som Syre rapporterat i veckan har ett första utkast presenterats som bland annat innehåller skrivningar om att fasa ut subventioner till fossila bränslen. Något som miljöorganisationer beskriver som historiskt. Men om det verkligen står kvar när Cop26 avslutas, är desto mer oklart.

Läs mer: Ny Coptext vill fasa ut fossila subventioner – men kallas ”otillräcklig”

– Det finns de som tycker att det ligger utanför mandatet för Parisavtalets ramar, andra att det är en bra skrivning, säger Isabel Sarenmalm.

Som Syre också berättat kan även havsfrågorna komma att ingå tydligare i samlingsdokumentet. I det första utkast som publicerats, står att frågan ska hanteras genom en återkommande årlig dialog inom klimatförhandlingarna.

– Vi är försiktigt optimistiska om det, säger Isabel Sarenmalm.

Läs mer: Cop26: Havet är klimatoffret som kan bli vår räddare i nöden

Även en jäktad Per Bolund tror att förhandlingarna om regelboken kommer att gå i lås, Syre lyckas få en kommentar strax efter efter lunchtid i dag – när han var på väg in i en förhandling.

– Jag skulle säga att det är bättre än någonsin. Vi är inte där än, fortfarande en hel del knäckfrågor att lösa men vi har en stark anda av att vilja komma framåt och det kan göra stor skillnad.