Radar · Arbetskritik

Delade åsikter om den höjda a-kassan

Svenskt näringsliv och tjänstemannaorganisationen TCO tycker olika om höjningen av a-kassan.

A-kassan är för hög. Den höjdes under coronapandemin, men nu borde den sänkas, anser intresseorganisationen Svenskt näringsliv. Men fackförbundet TCO håller inte med. De anser att en hög a-kassa underlättar för arbetslösa att hitta rätt jobb – vilket är bra för hela samhället.

I början av pandemin höjdes taket i a-kassan. Nu kan den som är arbetslös få max 18 400 kronor i a-kassa, jämfört med 14 200 kronor tidigare. Men det är för mycket, anser Svenskt näringsliv, vilket tidningen Kollega tidigare rapporterat om.

Svenskt näringsliv anser att fler skulle söka jobb om a-kassan var lägre. På sikt innebär den höjda a-kassan 40 000 färre jobbtillfällen, menar de.

Men på tjänstemannaorganisationen TCO anser Maria Ahrengart, nationalekonom och expert på arbetslöshetsförsäkringen att den siffran bygger på en tio år gammal undersökning, som ifrågasattes redan då.

Viktigare matcha rätt jobb

Sambandet mellan viljan att söka jobb och ersättningsnivåer är inte heller så enkla som Svenskt näringsliv påstår, menar hon. I stället framhåller Maria Ahrengart att det är viktigt att den som blir arbetslös ska kunna koncentrera sig på att hitta ett nytt jobb utan att behöva oroa sig för sin privatekonomi.

Dessutom är det bra för hela samhället om arbetslösa får de jobb som de har utbildning för. Har de en bra ersättning ökar chansen att de matchar rätt, istället för att bara ta vilket jobb som helst.

– Det ökar produktiviteten i hela landet vilket kan leda till fler arbetstillfällen. Personen har också kostat samhället pengar i form av utbildning som går förlorade om matchningen inte fungerar, säger Maria Ahrengart, till tidningen Kollega.

Anna Langseth

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV