Radar · Politik

Andersson får sondera för ny regering

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson får i uppdrag av riksdagens talman att sondera möjligheterna för att bilda ny regering. Hon får till tisdag på sig. Det beskedet ger talman Andreas Norlén på en pressträff.

– Jag har beslutat att uppdra åt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att sondera för en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén på pressträffen efter en dag då han haft korta möten med riksdagens samtliga partiledare för att höra deras åsikter och förslag.

Hon får till tisdag den 16 november klockan 10 på sig. Då ska hon rapportera till talmannen hur det har gått.

Vill se snabb process

Om hon då har säkrat ett underlag för en regering skulle en statsministeromröstning kunna ske redan den 18 november. Om Andersson släpps fram av riksdagen skulle ett regeringsskifte kunna ske den 22 november.

Magdalena Andersson har möjlighet, om hon anser att hon behöver det, möjlighet att begära förlängning bortom tisdag.

– Jag vill se en snabb men inte forcerad process, säger Norlén.

Andersson fick mer tid

Han säger att Magdalena Andersson fick den tid hon begärt. Hans första tanke var att ge tid till måndag, men gav mer tid med hänsyn till att Vänsterpartiet har en stor kommunkonferens i Göteborg i helgen. Det kan göra det lite svårare för Vänsterledaren Nooshi Dadgostar att träffa Magdalena Andersson för att Andersson ska kunna säkra Vänsterpartiets stöd.

”Jag är redo, mitt sonderingsarbete börjar nu och jag har precis bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal”, skriver Magdalena Andersson i ett inlägg på sociala medier.

Han säger att han inte har vägt in om en Anderssonledd regering kan få igenom den budget hon lagt fram som finansminister. Det är två skilda processer.