Glöd · Ledare

Teknikens under räcker inte ens halvvägs till att rädda klimatet

Så nåddes vi slutligen av ”nyheten” att världen inte räddas av lågenergilampor och effektivare bilmotorer heller. I början av månaden publicerades en forskningsgenomgång som visar att så mycket som hälften av alla besparingar man räknat med kommer ätas upp av att vi slösar mer.

Och den senaste veckan har svenska medier så sakteliga börjat ta upp det. Det är resultat som inte borde förvåna någon. Vi har redan sett effekterna av att bilarna blir allt större och tyngre, likadant har vi betydligt fler skärmar i hushållen nu än vad vi hade för 15 år sedan. Till och med affischerna som hänger utanför ingången till matvaruaffärerna är numera skärmar istället. Men fenomenet är inte heller speciellt nytt, det finns en anledning till att det är så svårt att bygga bort trängsel i trafiken. Ju bättre vägar man bygger, desto fler bilister vill befinna sig där.

Man kan svära över det och nedslås, ytterligare en spik i kistan för klimatet. Jag tror att det är det en feltolkning – det här visar bara med all önskvärd tydlighet hur vi faktiskt måste sätta naturens ramar först. Tekniken räddar oss inte av sig själv och så länge varje besparing resulterar i att vi får mer pengar att investera i nästa klimatdumma projekt kommer vi få leva med 3 eller fler graders uppvärmning. Men om vi vänder på det, och sätter jorden först, då ska ni se att varje energieffektivisering blir eftertraktad.