Radar · Integritet

Männen äger Sverige – få kvinnliga uppfinnare

När kvinnorna är 75 plus kan de kamma hem lite kapitalvinster från såld bostad.

Män äger Sverige. De äger företagen, husen, marken och aktierna – och bara en procent av alla aktiva patent för innovationer ägs av kvinnor. Det visar en ny kartläggning av tankesmedjan Ownit,  som verkar för kvinnors ökande ägande.

Internationellt sett är kvinnors rätt att äga ett viktigt utvecklingsfokus för att lyfta människor ur fattigdom och öka jämställdheten. I nästan alla världens länder befinner sig kvinnorna i ett allvarligt ekonomiskt underläge i förhållande till männen. Detta trots att två tredjedelar av allt arbete i världen utförs av kvinnor.

I Sverige jobbar flertalet kvinnor heltid, men deras totala pension är 31 procent lägre än mäns, enligt Pensionsmyndigheten. 2019 tjänade en kvinna i snitt 33 500 kronor i månaden. Medan en man snittade på 37 200 kronor, enligt Medlingsinstitutet.

Och när det kommer till ägande ser det ännu sämre ut, enligt en rapporten Vem äger marken du går på 2021.

Här är några siffror:

Män äger 2,5 gånger mer av landets yta än kvinnor.

Bara 26 procent av huvudmännen i Sveriges företag är kvinnor.

Endast 24 procent av alla aktiebolag ägs av kvinnor.

21 procent av musikrättigheterna ägs av kvinnor.

Och bara 1 procent av alla aktiva patentinnehav.

Rapporten har också kartlagt vem som äger fastigheter i Sverige och skriver att oavsett om det gäller lagfarts andelar, areal eller taxeringsvärde, så äger män mer än kvinnor. Den största könsskillnader finns inom areal, där män äger 2,5 gånger så mycket som kvinnor (154 procent). Därefter kommer taxeringsvärde där mäns ägande har 30 procent högre taxeringsvärde än kvinnors.

Det är en dyster kartläggning som presenteras i rapporten.

"Chockerande" att få kvinnor äger patent

Kvinnor äger knappt 1 procent av alla aktiva patentinnehav, jämfört med 6 procent för män och 93 procent för företag. När det gäller uppfinnarna bakom de aktiva patenten är fördelningen 6 procent kvinnor, 91 procent män och övriga är obestämda eller okända.

– Att det skulle vara ojämlikt är ingen överraskning. Men att det är så här dåligt är chockerande, säger nationalekonomen Emma Heikensten, en av forskarna bakom rapporten, till Ny Teknik
 
I rapporten intervjuas Katrine Marçal, journalist på Dagens nyheter, författare och aktuell med boken Att uppfinna världen. Hon konstaterar att världen går miste om kvinnors innovationer och nämner att hjul på resväskor inte slog igenom i hög grad förrän i slutet av 1980-talet eftersom det ansågs omanligt att rulla en resväska.

– 99 procent av allt svenskt riskkapital går till bolag grundade av män. Jag tycker inte minst att de män som har blivit rika på det här systemet har ett ansvar att nu lyfta kvinnor och kvinnors idéer, säger Katrin Marcal i rapporten.

Men när det gäller kapitalvinster från fastigheter toppar kvinnorna männen i ett avseende. När de är över 75 år kammar de hem mer vinster än männen, konstaterar rapportförfattarna. Troligen för att kvinnor lever längre än män.

Ylva Bergman

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV