Radar · Politik

SD startar egen utredning mot toppnamn

Jörgen Fogelklou under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015.

Efter att kommunalrådet och Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborgs kommun, Jörgen Fogelklou, anklagats för att stå bakom flera rasistkonton har partiet beslutat att inleda en egen utredning.

Det är Aftonbladet som de senaste veckorna granskat Fogelklou och hans påstådda koppling till kontot ”afghan” på Flashback, ett konto som under 2010 och 2011 spred mycket grov antisemitism och rasism.

Man har bland annat tagit hjälp av säkerhetsexperter, som menar att det är osannolikt att någon annan än SD-kommunalrådet ligger bakom inläggen.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information, samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, säger partiets pressekreterare Christian Krappedal till Göteborgs-Posten.

Jörgen Fogelklou har ända sedan uppgifterna dök upp första gången förnekat att det är han som startat kontot och skrivit inläggen. Han säger sig välkomna utredningen.

– Jag har inga problem med det, den här saken måste ur vägen, säger Fogelklou till GP.