Radar · Utrikes

Militärt våld bevisat på blodig söndag

Anhöriga till ett dödsoffer i Ballymurphy, Nordirland, år 1971 välkomnar en rapport som visar att militär använde oproportionerligt våld.

Brittisk militär använde ”klart oproportionerligt” våld i en insats i stadsdelen Ballymurphy i Belfast, Nordirland, under tre dagar sensommaren 1971.
Tio personer som dödades har nu förklarats ha varit helt oskyldiga.

Beskedet kom i en officiell utredning av händelserna som offentliggjordes på tisdagen. Massakern i Ballymurphy blev känd i omvärlden som Belfasts blodiga söndag.

Västra Belfast var en skärningspunkt i den nordirländska konflikten, under den tid som kallats the troubles, problemen. Brittisk militär genomförde omfattande räder mot misstänkta personer som ingick i motståndet mot centralstyret i London.

I den militära insatsen kunde personer omhändertas och frihetsberövas utan rättegång, vilket väckte massiva protester, kravaller och kaotiska våldsamheter.

Nio av de tio dödsoffren, som ingick i utredningen dödades av militär. Bland offren fanns en präst och en moder till åtta barn, skriver brittiska BBC.

Helt oskyldiga

– Samtliga de som dog . . . var helt oskyldiga och hade inte gjort några fel, sade domare Siobhan Keegan när resultaten av utredningen presenterades under en tre timmar lång session, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Armén hade som uppgift att skydda liv och minimera skador, och användandet av våld var klart oproportionerligt, sade hon.

Domaren konstaterade samtidigt att händelserna skedde ”i ett upphettat och svårt läge”.

Rapporten möttes av starka känslor, tårar och applåder från anhöriga till dödsoffren, skriver BBC.

Den brittiska regeringen står dock fast vid att försöka förhindra rättslig prövning av de militärer som agerade i den utdragna konflikten i Nordirland.

Bitterljuv dag

Partiet Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald sade att rapporten gett upprättelse för de anhöriga.

– Men dagen är bitterljuv, då den brittiska regeringen bekräftar att den tänker blockera möjligheter till att utkräva rättvisa, i strid mot den internationella överenskommelse, som skrivits under tillsammans med den irländska regeringen, där vi ska hantera det förflutna.

Irlands taoiseach, premiärminister, Michéal Martin sade att ”arvet från våldet i Nordirland förblir ett djupt sår”.

Utredningen rörde händelser i Ballymurphy i västra Belfast under tre dagar, 9-11 augusti, 1971. Den militära insatsen kallades operation Demetrius, men kom att kallas för Belfasts blodiga söndag.