Radar · Inrikes

Lägre vaccinationsgrad i utsatta områden: ”Svårare att nå ut med budskap”

Vaccinationsgraden av covid-19 skiljer sig stort mellan områden i samma region.

Andelen som väljer att vaccinera sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden – något som blivit allt tydligare i flera storstadsregioner. I dag lyfts frågan i ett möte mellan företrädare för storstadsregionerna och socialministern.

Under tisdagen publicerade Region Stockholm siffror som visade den ojämlika vaccinationen i landets stadsdelar: I höginkomsttagande Täby var 89 procent av befolkningen över 65 år vaccinerade, medan motsvarande siffra för de mindre bemedlade områdena Rinkeby/Kista är endast 71 procent.

– Vi ser att vi har svårare att nå ut med våra budskap i vissa områden helt enkelt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Han lyfter att detta är fallet även vid tidigare hälsoinsatser, som barnvaccination mot mässling, där vaccinationsgraden i bland annat Rinkeby/Kista varit lägre än i andra delar av regionen.

– Det handlar om att ha information som är bra och lättillgänglig och att finnas där om någon skulle känna tveksamhet.

Hur arbetar ni med att nå ut till boende i de här områdena i dag? Tycker du att de insatserna hittills varit tillräckliga?

– Våra vårdcentraler har ringt upp folk och bokat tider, vi har mycket samarbete med lokala organisationer och material på en lång rad olika språk. Jag arbetar aktivt med det här och det tycker jag är viktigt, men det gäller att vara långsiktig.

Även i Skåne

– Det är problematiskt om man har områden med generellt lägre vaccinationstäckning och lägre immunitet. Då finns en möjlighet att man kan få smittspridning igen, den risken är större om man har ett helt bostadsområde som har lägre vaccinationstäckning, säger Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam till TT.

Region Skåne har jämfört vaccinationsgraden bland vårdcentralernas listade patienter över 65 år och funnit att färre vaccinerar sig i områden med lägre utbildnings- och inkomstnivå samt med fler utlandsfödda, som exempelvis Rosengård och Fosie i Malmö.

Per Hagstam tror att det kan finnas flera orsaker till en lägre vaccinationsvilja i vissa områden.

– Mycket kan bero på att man inte följer svenska medier och svenska informationskanaler, utan man får information från de tidigare hemländernas mediekanaler, säger han.

Det kan både bidra till en större skepsis mot vaccin och en sämre kunskap om hur och när man kan boka vaccinationstid, tror han.

"Ingen lätt sak"

På de vårdcentraler där färre tackar ja till erbjudandet jobbar personalen hårt för att vända trenden, till exempel genom att ringa upp listade patienter, enligt Hagstam.

– Det här är ingen lätt sak att åtgärda snabbt, det kommer att ta tid och det är ett arbete som kommer att pågå under hela den här vaccinationsinsatsen.

En viktig del i detta blir att samarbeta med kommuner och länsstyrelse. Han pekar på att kommunerna har bra kontaktvägar via till exempel föreningslivet och trossamfunden.

– Det handlar om att få fram bra information i rätt kanaler. Det får nog göras på många olika sätt, säger Per Hagstam.

Flera orsaker

I Göteborgsområdet är motsvarande statistik inte färdig ännu, enligt Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

– Allt vaccin som vi skickar ut blir också använt, även i de områden där man kan tänka sig att det är lägre vaccinationstäckning, säger hon.

– Men det är viktigt att vi hela tiden informerar och försöker nå så många som möjligt. Det är väldigt viktigt och tidskritiskt nu att vi får ut informationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV