Radar · Morgonkollen

EU: Våldet måste upphöra i Jerusalem

Oroligheterna i Jerusalem fortsatte långt in på måndagskvällen.

Både EU och USA fördömer händelserna i Jerusalem. Men FN:s säkerhetsråd, som har sammanträtt med anledning av oroligheterna, har ännu inte uttalat sig.

”Den kraftiga stegringen av våld på den ockuperade Västbanken, inklusive i östra Jerusalem såväl som i och runt Gaza, måste upphöra omedelbart. Att skjuta raketer från Gaza mot civila i Israel är helt oacceptabelt och föder en eskalerande utveckling”, säger EU i ett uttalande angående måndagens händelser i Jerusalem då oroligheter utbröt.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummiklädda kulor och chockgranater. Bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 330 skadade palestinier. Minst nio poliser skadades på måndagen.

”Alla ledare har ett ansvar att agera mot extremister. Status quo för de heliga platserna måste respekteras till fullo. Vi upprepar vår uppmaning till alla sidor att göra insatser för nedtrappning. Ytterligare civila offer måste förhindras som en prioritet”, skriver EU.

Tidigare under måndagen sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att ”alla sidor måste trappa ned, minska spänningarna och vidta praktiska åtgärder för att lugna ner situationen”.

FN:s säkerhetsråd höll ett brådskande möte om oroligheterna i Jerusalem på måndagen men hittills inte kommit med något officiellt uttalande.