Radar · Migration

Yazidiska kvinnor tar revansch – startar boxningsklubb i Sinjar

Stora delar av Sinjar är förstörda och en återuppbyggnadsprocess har påbörjats.

Sedan IS fruktansvärda övergrepp och fördrivande av yazidier 2014 har många av dem levt i stora flyktingläger utanför samhället. Livet har varit utmanande – men att komma bort från det traditionella samhället har också öppnat nya dörrar för flera kvinnor.

Irak har de senaste månaderna tryckt på för att få yazidiska internflyktingar att återvända hem från de läger som de bott i de senaste åren. Totalt så finns det 1,5 miljoner irakier som lever som internflyktingar i landet sedan IS attacker och de bombräder som följde för att bekämpa terrorgruppen.

Att bo i läger har för många kvinnor varit en stärkande upplevelse, skriver InfoMigrants. Trots att det också varit mycket som varit svårt – sedan 2014 har yazidier levt i stora läger långt utanför det vanliga samhället, ofta i små containrar istället för riktiga bostäder. Men genom att komma bort från Sinjar, där samhället varit mycket traditionellt, har flera kvinnor kunnat ta chansen att utvecklas och slå sig fria.

I Sinjar fanns det förut exempelvis inte ett enda gym för flickor och kvinnor – inte heller innan IS entré. Nu har den 21-åriga Husna startat en boxningsklubb för tjejer. Hon har redan återvänt till Sinjar och håller på att uppgradera ett tomt rum till en sporthall där hon ska hålla lektioner i boxning.

Boxas lärde hon sig i lägret Rwanga där det fanns ett projekt som hette Boxing Sisters (Boxande systrar). Husna spenderade större delen av sina tonår i Rwanga.

– Jag gick på en första träning och blev omedelbart kär i sporten, säger Husna till InfoMigrants.

Husna har levt som internflykting sedan 2014, och minnena från tiden innan är svaga.

– Allt jag kan minnas är att vi en morgon behövde lämna allt, hoppa i bilen och fly till bergen. IS kom närmare Sinjar. Om vi hade stannat skulle vi ha dödats – som så många andra, säger Husna till InfoMigrants.

I lägren för yazidier fanns också andra aktiviteter för att stärka kvinnor – som att så, lära sig om företagande och mycket mer. 37-åriga Leyla har liksom Husna återvänt till sin hemby och har startat sin egna skräddarbutik.

– Det är ironiskt, men att bo i ett läger har gett kvinnor möjligheter som de aldrig haft tillgång till hemma i sina byar, säger Leyla.