Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Den här politikern kan vara den första att knocka Benjamin Netanyahu från posten som premiärminister på 13 år i Israel.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

1

Den 13 juni var det tjugo år sedan Göteborgskravallerna då polis och demonstranter drabbade samman under ett EU-toppmöte. Det kan du läsa i ett Zoom i Syre. I ett skede spärrade polis in demonstranter i en skola. Vad hette den?

1 Schillerska gymnasiet. 
X  Hvitfeldtska gymnasiet
2 Bernadottegymnasiet

2

I det isrealiska valet förlorade sittande premiärminister Benjamin Netanyahu makten till en koalition av olika partier. Men vad heter kommande premiärministern?

1 Nadav Argaman
X Naftali Bennett 
2 Reuven Rivlin

3

I En syl i vädret kan du läsa om debatten kring könstillhörigheten “kvinna” och Vårdguiden 117:s val att inte använda ordet kvinna i onödan, som till exempel i samband med graviditet, med tanke på att det finns gravida transpersoner. När avskaffades steriliseringslagen för transsexuella?

1 2011
X 2012
2 2013

4

I Kan själv med Jerker skriver Syre om sojabönornas dåliga rykte, men också att man kan laga goda rätter med den. En sådan är tofu. Varifrån tros tofu komma ursprungligen?
1 Kina
X Indien
2 Japan

5

Just nu pågår vaccinationsprogrammet i Sverige mot covid-19. Det genomförs i en rad faser och har kommit olika långt i olika delar av landet. Vilka personer ingår inte i fas 3?

1 Gravida över 35 år med högt BMI
X Personer i åldern 60–64 år
2 Personer som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. .

6

Syre har rapporterat om den stora militärövningen i Norrbotten som Sverige genomför tillsammans med sex Nato-länder. Dessa militärövningar har ofta väldigt klatschiga namn. Vad heter denna?

1 Defender Europe
X Guardians of the galaxy
2 Arctic challenge exercise

Facit: 1:X, 2:X, 3:2, 4:1, 5:2, 6