Radar · Utrikes

Rockstjärna mot makten i Bulgarien

En kvinna lägger sin röst i Bulgariens huvudstad Sofia på söndagen.

Slavi Trifonov sjunger ut mot korruptionen – men säger desto mindre om vad han tänker sig i stället. Ovissheten är stor när rockstjärnans parti utmanar om makten i Bulgarien, där vallokalerna nu står öppna.

Söndagens parlamentsval är det andra i Bulgarien i år. Ett första försök, i början av april, slutade i ett dödläge där ingen av landets politiska krafter lyckades samla tillräckligt stöd för en regering.

När man nu prövar på nytt är opinionsläget fortsatt jämnt och ovisst. Fast en sak verkar klar: det är adjö till konservativa Gerb och dess mångårige ledare, förre premiärministern Boyko Borissov.

– Det är uteslutet med Gerb. De är för ”giftiga” för tillfället. Jag tror att vi nu kan tala om ett slut för Gerb-eran, åtminstone med den nuvarande ledningen, säger statsvetaren Vessela Tjerneva från tankesmedjan ECFR (Europeiska centret för internationella relationer).

Folkliga protester

Borissov och Gerb kan visserligen fortfarande bli största parti, men väntas inte få ihop tillräckligt med stöd från andra för att kunna återvända till makten.

Främsta utmanare är i stället det nybildade ITN – förkortning för ”Det finns ett sådant folk” – som leds av tv-programledaren och rockstjärnan Slavi Trifonov.

Partiet har snabbt ökat i styrka med hjälp av de senaste årens stora folkliga protester mot korruption och maktmissbruk hos de styrande.

– De delar ut offentliga medel till särskilt gynnade företag, samtidigt som min mormor måste grubbla över vilka dagar hon kan köpa kött och när hon inte kan göra det, fnyser 23-årige Nikolaj Petrov till nyhetsbyrån Reuters.

Måste samarbeta

Trifonovs hopp står till att bygga en koalition med ytterligare två partier som skapats ur protester mot de etablerade makthavarna: Demokratiska Bulgarien och ISMV (förkortning för Res er! Ut med maffian!).

I våras räckte dock mandaten inte till för att ge en majoritet till trion. Det skapar huvudbry för Trifonov som kan behöva samarbeta med något av de äldre partier som flitigt förknippats med den korruption som han vill bekämpa.

– Valet står mellan Socialistpartiet, som är det gamla Kommunistpartiet och ses som en del av problemet, eller Rörelsen för rättigheter och frihet (DPS) – som är ett ännu större problem. DPS är politiskt hem för oligarken Deljan Pejevski, som stadigt pekats ut som den som dragit i trådarna bakom den gamla regimen. Det kommer inte att bli ett trevligt val för Trifonov, gissar Vessela Tjerneva.

Rock och tv-program

Trifonov slog igenom i ett satirprogram på tv i slutet av 1990-talet, ledde under 20 år landets mest populära talkshow och har släppt över 20 album – och även en singel med svensk-grekiska Eurovisionvinnaren Helena Paparizou 2004.

Riktigt var han står politiskt är mer osäkert.

– Trifonov har varit väldigt tillbakadragen när det gäller att tala med normala massmedier. Han har använt sin egen tv-kanal och sitt Facebookkonto. Han har sagt att han inte kommer att vara en del av nästa regering eller ta plats i parlamentet, men kommer få chans att välja vilka som ska sitta i regeringen, berättar Tjerneva.

Den stora frågan blir sedan om han kan leva upp till sina löften mot korruptionen.

– Frågan är hur stor hans reformaptit egentligen är. Om han lyckas få en majoritet och inte använder den för att driva igenom reformer som utlovats i flera år så kommer han bara att bli en ny symbol för det gamla, säger statsvetaren Tjerneva i Sofia.

Fakta: Bulgarien

Bulgarien är räknat i BNP per capita EU:s fattigaste medlemsland. I landet bor runt sju miljoner invånare, varav 1,2 miljoner i huvudstaden Sofia. Till ytan är Bulgarien ungefär lika stort som landskapet Lappland.
Efter att länge ha lytt under det Osmanska riket blev Bulgarien självständigt igen år 1878. Efter järnridåns fall blev landet medlem i försvarsalliansen Nato 2004 och i EU från den 1 januari 2007.
President är Rumen Radev (född 1963) som är formellt oberoende, men stöttad av Socialistpartiet. Sedan ingen regering kunnat bildas efter det senast parlamentsvalet i april i år styrs landet av en tjänstemannaregering, med Stefan Janev (född 1960) som premiärminister. Både Radev och Janev är generaler, från det bulgariska flygvapnet respektive armén.
TT