Radar · Utrikes

Georgisk journalist död efter misshandel vid anti-prideprotest

Anti-hbtq-demonstranter som samlats för att protestera mot prideparaden i Georgiens huvudstad Tbilisi gick i stället till attack mot journalister.

En 37-årig kameraman har avlidit sedan han misshandlats vid en protest mot en prideparad i Georgien. På söndagen samlades hundratals utanför parlamentet i Tbilisi för att kräva premiärministerns avgång.

Prideparaden i Georgiens huvudstad Tbilisi på måndagen blev aldrig av utan ställdes in av säkerhetsskäl. Men de hundratals anti-hbtq-demonstranter som samlats för att protestera mot paraden – däribland högerradikala grupper och präster från den konservativa ortodoxa kyrkan – drabbade i stället samman med polis och journalister.

Den 37-årige kameramannen Aleksandre Lasjkarava misshandlades och fick flera frakturer i ansiktet när han arbetade för tv-stationen Pirveli. På söndagen hittades han död i sin säng.

För den egna tv-kanalen berättar Lasjkaravas kollega Miranda Bagharturia om misshandeln. När en präst slet tag i hennes hår gick Lasjkarava emellan, varefter angriparna vände sig mot honom.

– Min kameraman låg i en blodpöl. De slog honom skoningslöst i 20 minuter, säger hon enligt oberoende OC Medias översättning.

– Jag skrek åt dem att inte döda honom.

50 journalister misshandlade

Lasjkarava var inte den enda journalist som attackerades. Totalt misshandlades fler än 50 journalister i samband med protesterna, och flera grupper uttrycker nu oro över situationen i landet. Organisationen Reportrar utan gränser fördömer attacken och beskyller myndigheterna för passivitet. Såväl EU:s som USA:s ambassad stämmer in.

”Den georgiska demokratins trovärdighet kräver att samtliga individer som attackerade fredliga medborgare och journalister identifieras, grips och åtalas med lagens fulla kraft”, skriver den amerikanska ambassaden i ett uttalande.

Protester utanför parlamentet

På söndagen, efter dödsbeskedet, samlades hundratals aktivister utanför parlamentet i Tbilisi för att kräva premiärminister Irakli Gharibasjvilis avgång. Ledande tv-personligheter i Georgien anklagar Gharibasjvilis regering för att bedriva en våldskampanj mot journalister.

– Regeringen inte bara uppmuntrar våld mot journalister, den är del av våldet, säger Nodar Meladze, nyhetschef vid Pirveli.

Sommaren 2019 skadade kravallpolis runt 40 journalister som bevakade regeringskritiska demonstrationer.

Fyra gripna – 20 går fria

Georgiens inrikesdepartement säger i ett kort uttalande att det har inlett en förundersökning om tv-fotografens död. Premiärminister Gharibasjvili, från partiet Georgiens dröm, kallar i ett inlägg på sociala medier Lasjkaravas död för en ”obeskrivlig tragedi” och utlovar en skyndsam utredning.

Pirveli riktar dock redan nu hård kritik mot denna utredning. Fyra personer greps under veckan misstänkta för inblandning i misshandeln, men enligt tv-kanalen går ytterligare 20 identifierade angripare fortfarande fria.

Artikeln har uppdaterats 19.30